loading...
Издвајамо Србија

РАДОСНА ВЕСТ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: Укидају се пенали за пензије?!

Фото: Јутјуб

Министар за рад Зоран Ђорђевић је после седнице СЕС најавио “дубинску анализу” проблема.

Став државе о казненим поенима за превремени одлазак у пензију биће познат у наредних двадесетак дана, а ово ће бити једно од главних питања на новој седници Социјално-економског савета средином априла.

Тако ће се држава после пет година од увођења пенала, први пут озбиљно позабавити овим проблемом, а најављено је да ће до тада и министарство рада и финансија изаћи са својим предлозима и могућностима.

Потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије Зоран Михајловић, покретач ове иницијативе, сматра да је успео да надлежнима “приближи причу” и да се овај проблем ближи решењу.

– Нелогично је да неко ко је одвајао 40 година допринос због недовољног броја година старости плаћа пенале, каже он и додаје да се казнени поени могу обрачунавати док пензионер не достигне старосну границу од 65 година – а онда би их требало укинути.

Министар за рад Зоран Ðорђевић је после седнице СЕС најавио “дубинску анализу” проблема, а Михајловић сматра да та анализа подразумева у ствари рачуницу колико ће државу то да кошта.

– Мислимо да то није велики издатак за државну касу и ПИО фонд. Верујемо да ће држава имати слуха за људе који су на ивици егзистенције и који годишње због прописа губе две целе пензије – казао је Михајловић.

 

Извор: Ало.рс/ Вечерње новости/ М. И.