Издвајамо Свет

ШОК! САД УВОДИ САНКЦИЈЕ ХАГУ! Помпео започео удар на судије које су затварале Србе: Нећете ви да истражујете кога смо ми убијали!

Мајк Помпео (Фото: Јутјуб)

САД ће увести ограничења за издавање виза особама које учествују у истрагама Међународног кривичног суда (ИЦЦ), што је мера којом желе да спрече да суд прогони САД и његове савезнике због злочина у Афганистану, објавио је у петак државни секретар Мајк Помпео.

Трампова администрација је прошле године најавила да ће, ако суд отвори истраге о ратним злочинима у Афганистану, размотрити могућност да истражитељима и судијама ИЦЦ-а забрани улазак у САД, замрзне њихову имовину у Америци и процесуира их пред америчким судовима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Помпеова изјава први је корак у томе смеру.

– Објављујем политику по којој ће САД увести ограничења за издавање виза појединцима које учествују у истрагама ИЦЦ-а против америчких војника – рекао је Помпео на конференцији за новинаре у Вашингтону.

– Циљ тих ограничења је да одвратимо ИЦЦ и од прогона наших савезника, укључујући Израелце, без њиховог пристанка – додао је.

Директорка Хуман Ригхтс Wатцх-а, Андреа Прасов ту је одлуку назвала „насилним покушајем кажњавања истражитеља суда“.

– Мере против оних који раде за ИЦЦ шаљу јасну поруку убицама и мучитељима: Ваши злочини проћи ће „испод радара“ – рекла је Прасов, позивајући америчке заступнике да укину ту одлуку и подрже ИЦЦ.

Тужитељ ИЦЦ-а затражио је 2017. допуштење судија за покретање истраге о наводним ратним и злочинима против човечности у Афганистану од 2003. године, укључујући и у државама где ЦИА има своје затворе.

Судије анализирају све документе достављене тужиоцу и одлучују о томе хоће ли одобрити покретање истраге.

ИЦЦ, који има 123 чланице укључујући целу ЕУ, основан је 2002. године ради процесуирања ратних злочина, геноцида и злочина против човечности када нека земља није у стању или не жели сама да прогони починитеље.

Главне светске силе, укључујући САД, Кину и Русију, нису чланице.

У Хашком трибуналу осуђен је велики број српских официра и политичара по наредбама Вашингтона. У току су суђења и Ратку Младићу и Радовану Караџићу.

 

Извор: Хина