Издвајамо Србија

СРБИЈА ИМА МОЋНО ОРУЖЈЕ ЗА РЕШЕЊЕ КОСОВА, АЛИ ГА НЕ КОРИСТИ! Зашто сви ћуте о овом члану Резолуције 1244?

Србија у својим рукама има јако оружје када је у питању решење проблема на Косову и Метохији, а то је она чувена Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244!

Не, ово није још једна прича о Резолуцији и ово није још једно подсећање на њу. Ово је прича о томе како нам је решење ту, пред нама, а нико од државних органа се не позива на њу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме Резолуција СБ УН 1244 је свеобухватни документ од десетак страница. У њему има и повољних и неповољних ставова, у њој се говори о СРЈ, али је тачно и то да је Србија правна наследница СРЈ.

Такође, важно оружје у рукама Србије требао би да буде део који се односи на повратак 250.000 Срба и других неалбанаца на Косову.

Да је ово важно оружије у рукама Србије које нико не користи слаже се и некадашњи министар спољних послова СРЈ Владислав Јовановић који каже:

„Србија треба да захтева целовито и доследно спровођење Резолуције 1244. То, поред осталог, значи да треба да захтева и остваривање права на слободан и безбедан повратак око 250.000 Срба и других неалбанаца на своја имања и у домове на Косову и Метохији, тим пре што су припадници других заједница то право одавно остварили. Због чега то не захтевамо, шта постижемо ћутањем? Не смемо се мирити са последицама етичког чишћења Срба“.

Србија треба да остане отворена за мирно, уравнотежено политичко решење, али само у оквиру Резолуције СБ УН 1244 као императивног правног документа.

„Србија не сме да тргује својим неотуђивим правом на Косово и Метохију, да прихвата подвале и преваре какве је већ доживела, погодбу по моделу — државна територија за магловито обећање чланства у ЕУ“, каже Јовановић.

 

Извор: Еспресо.рс