Издвајамо Православље

СУТРА ПОЧИЊЕ ВЕЛИКИ ВАСКРШЊИ ПОСТ: Ова златна правила би сви морали да знате (ВИДЕО)

За све православне вернике сутра почиње Васкршњи пост, а хришћани ће у наредних седам недеља да се уздржавају од мрсне хране, лоших мисли и дела.

Њихово тело, душа и ум морају да се припреме за Васкрс.

Овај пост зове се још и Велики пост, али и Часни пост. Он обухвата време страдања Христовог и његовог разапињања на Часни крст и Велика четрдесетница, јер је трајање поста четрдесет дана.

Верује се да је прва особа која је постила био сам Христ који је, уочи голготе и разапињања на крст, себе подвргао дуготрајном уздржавању од хране и пића. и сви каснији мученици и светитељи живели су по овим правилима.

На крај овог поста, надовезује се пост Страсне седмице, тако да је укупно време трајања посног периода 48 дана, те је ово најдужи пост у току године, и завршава се празником Васкрсења.

Верници који посте цео пост требало би да посте на води, осим суботом и недељом, када се дозвољава пост на уљу и конзумирање вина. Такође, на празник Благовестии Цвети, може да се једе риба.

Познато је да већина људи пости углавном прву и последњу седмицу поста, и то на води.

Треба да знате, да можете изабрати, било коју седмицу у току поста, која би требало да се испости на води, и те недеље се можете причестити.

Сви православни верници треба да знају, да се пост не прекида, неправилно је постити само првих и задњих седам дана, а између правити паузу, пост се пости цео или никако. Особе које због здравствених проблема не могу да издрже цео пост, требало би да траже благослов од свог духовника, али ако не могу да се суздрже од мрсне хране, свакако могу од лоших дела, духовни пост је ипак најбитнији.

За оне који строго поштују правила типика, у складу са СПЦ и договором са свештеним лицима, прва три дана овог поста у понедељак, уторак и среду, ништа се не једе.

Не заборавите да пост има две стране: телесну и духовну.

Телесни пост је уздржавање од извесних јела и алкохолних пића. Духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дела.

 

Извор: Телеграф.рс/Србија јавља

loading...
Loading...