Издвајамо Православље

СУТРА СЕ ОСТВАРУЈУ ЖЕЉЕ ПРАВЕДНИХ ЉУДИ: Ако изговорите ову молитву можете да очекујете чудо (ВИДЕО)

Фото: Pixabay.com

Сутрашњи светац се сматра заштитником оних који недужни страдају

Српска православна црква и верници сутра славе дан сећања на живот и страдање Светог свештеномученика Поликарпа, хришћанског светитеља и епископ града Смирне, данашњег Измира, који је живео у 2. веку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свети Поликарп Смирнски родио се нако незнабожац, али га је Свети Јован Богослов увео у хришћанство и крстио га. Током живота је помагао сиротињи, одлазио у цркву и редовно слушао проповеди Светих апостола Јована и Павла које је и познавао.

Од самога почетка, легенда каже, Поликарп је био обдарен силом чудотворства. По предању, изгнао је злог духа из слуге некога кнеза, зауставио молитвом страшни пожар у Смирни и многе излечио од опаких болести. Због свега овога, био је поштован и од стране незнабожаца који су га сматрали једним од богова.

Поликарп је наводно био и велики пророк који је предвидео и сопствено страдање и смрт, али није хтео да се склони и тако спасе. Пострадао је за време цара Марка Аурелија када је одбио да се одрекне Христа.

Овај светитељ је доживео страшне муке. Требало је да буде спаљен на ломачи, али му према предању, ватра није могла ништа, па је прободен копљем, а његова крв је угасила пламенове, па му је тело остало нетакнуто. Тек приликом накнадног спаљивања Поликарпови остаци су заувек уништени на Велику Суботу 167. године.

Српска православна црква овог светитеља слави 23. фебруара по црквеном а 8. марта по грегоријанском календару. Свети Поликарп се сматра заштитником праведних и добрих људи који недужни страдају због својих уверења и ставова. Стари кажу да овај светитељ својим штићеницима може и да оствари жеље, али само ако су оне дубоке и искрене.

Верује се да ће он доћи у помоћ свакоме ко му сутра у цркви запали свећу и изговори ову молитву:

– Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Поликарпе: Моли Христа Бога да спасе душе наше.

 

Извор:Srbijadanas.com/Србија јавља