Здравље Издвајамо

СВАКА ОСОБА ГА КОРИСТИ! ОВО ЈЕ КРИВАЦ ЗА 7 ВРСТА РАКА: Опасан је и у малим количинама!

Фото: Pixabay

Према истраживању које је провела непрофитна организација Cancer Research UK, чак девет од десет људи нису упознати с везом између алкохола и рака

Према новом истраживању објављеном у научном часопису Аддицтион, наводи се да алкохол узрокоје најмање седам врста карцинома, те је опасан чак и по људе који уживају у малим или умереним количинама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Постоје јаки докази да алкохол узрокује рак на барем седам локација у телу, а можда и на другима, рекла је Цоннор.

– Чак и без разумевања биолошких механизама, епидемиолошки докази подржавају тврдњу како алкохол узрокује рак уста, грла, једњака, јетре, дебелог црева и груди, рекла је Коннор и додала како је све више доказа и како алкохол узрокује рак коже, простате и гуштераче.

До закључка је дошла након проучавања десетогодишњих података Светског фонда за истраживање рака, Међународне организације за истраживање рака, и Светске здравствене организације.

– Највећи ризик повезан је с већим уносом алкохола, али озбиљан терет лежи и на онима који пију мале до умерене количине, упозорила је Коннор.

Према истраживању које је провела непрофитна организација Cancer Research UK, чак девет од десет људи нису упознати с везом између алкохола и рака.

– Ово истраживање је снажан подсетник како постоји јака веза између те две ствари, рекла је др. Јана Витт,која је ПР Cancer Research UK-а.

 

Извор: Еспресо.рс/Novi.ba