Издвајамо Србија

ТАДИЋ ЗАТРЕСАО ЕУ И СРБИЈУ: Брисел је 2012. довео Вучића на власт, очекивајући да испуни оно што ја нисам

„Рекао сам да постоји могућност да ће неки европски званичници на крају свог мандата можда остати забележени као они који су учествовали у урушавању демократије у Србији“, казао је Тадић после састанка дела опозиције са европским комесаром за проширење

Представници дела српске опозиције пренели су европском комесару Јоханесу Хану своје ставове о томе да у Србији нема демократије и да се неће вратити у парламент, а да су једино спремни да са представницима власти разговарају о условима за одржавање фер и слободних избора, пренео је Н1.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић рекао је Хану да му је занимљиво то што је из Брисела пет сати пре краја избора 2012. године дошла честитка тадашњим напредњацима, када нико није знао какав ће бити резултат избора.

„Да ли је то због тога што су очекивали да ће људи сада на власти испоручивати оно што ми нисмо хтели, јер то нису била наша уверења на Косову и Метохији, или је неки други разлог? Рекао сам да постоји могућност да ће неки европски званичници на крају свог мандата можда остати забележени као они који су учествовали у урушавању демократије у Србији“, казао је Тадић.

Посланица Демократске странке Александра Јерков изјавила након састанка да су Хана упознали са основним проблемима у Србији и захтевима грађана који месецима протестују широм земље и да, како је рекла, постоје озбиљни проблеми са демократијом, институцијама, владавином и стањем људских права, као и слободом медија.

Хан је на састанку са опозицијом још једном истакао потребу да дијалог мора бити вођен у институцијама, пре свега, како је рекла, мислећи на повратак посланика у парламент.

„Ми смо још једном рекли да нисмо напустили парламент зато што смо тако желели, него зато што је било немогуће да у њему останемо, јер смо били онемогућени да представљамо грађане, што је наш једини посао у парламенту. Не можемо се у парламент вратити ако се у њему ништа не промени“, рекла је Јерков.

Лидер Левице Србије Борко Стефановић рекао је да се морају спровести препоруке организације ЦРТА око изборне процедуре и захтеви грађана на улицама да постоји одређен паритет у представљању различитог мишљења на телевизијама са националном фреквенцијом.

„Спремни смо на дијалог и договор са државом, не са појединцима из врха власти, већ са државним институцијама о томе да створимо услове за слободне и фер изборе и слободне медије минимум шест до девет месеци пре одржавања слободних избора“, рекао је Стефановић.

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић казао је да је Хану пренео да се у Србији дешава слом демократије и да је, као пример тога како се манипулише, навео случај да председник Србије Александар Вучић покушава да јавни дијалог о разбијеној глави Борка Стефановића замени причом о разбијеном стаклу у згради Радио-телевизије Србије током демонстрација.

„Рекао сам Хану да сам сигуран да канцеларија Представништва Европске комисије у Србији и на Балкану коју сам ја отварао са Оли Реном сигурно европским званичницима шаље реалне информације о томе шта се стварно у Србији дешава – какав је ниво криминала, повезаност власти са организованим криминалом, какав је третман опозиције, грађана који не мисле као режим Александра Вучића“, рекао је Тадић.

Састанак Хана са делом опозиције завршен је нешто после десет часова и тридесет минута, а присуствовали су и лидер Народне странке Вук Јеремић и председник општине Шабац Небојша Зеленовић.

Лидер Двери Бошко Обрадовић није присуствовао састанку јер, како је рекао, председник Двери Бошко Обрадовић изјавио је да није добио позив да учествује у разговарима опозиције са европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, али да не би то учинио ни да је позван, наводећи да из ЕУ подржавају „диктатора Александра Вучића“ на штету демократских вредности.

 

Извор: Недељник