Издвајамо Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ! МЕРКЕЛОВА РУШИ ТАКСЕ?! Отворено запретила Албанцима, НЕ РАЧУНАЈТЕ НА НЕМАЧКУ!

Јан Хекер и Матијас Литенберг, саветници канцеларке Ангеле Меркел пренели у Приштини јасну поруку Тачију и Харадинају: Ако не укинете таксе, не рачунајте више на Немачку!

Немачка канцеларка Ангела Меркел покренула је дипломатску офанзиву како би натерала Приштину да што пре укине таксе од 100 одсто на увоз робе из Србије и БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Меркелова је шиптарским властима на Косову поставила јасне рокове за укидање криминалних такси и поручила им да, ако то не учине, више неће моћи да рачунају на подршку Немачке.

Нема више врдања

Двојица најближих саветника Меркелове – Јан Хекер, најутицајнији спољнополитички саветник, и Матијас Литенберг, лични канцеларкин саветник за Балкан – у понедељак су, како сазнајемо, у Приштини на састанку са Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем пренели јасну поруку да се таксе морају хитно укинути или следи конкретна казна!

– Немачка је једна од главних заговорница дијалога Београда и Приштине. Канцеларка Меркел од почетка инсистира да се сви проблеми решавају преговорима и против је било каквих једностраних потеза. Званични Берлин до сада је послао више порука Приштини да је рушење споразума о слободној трговини апсолутно неприхватљиво. Сада је дипломатска офанзива Немачке подигнута на виши ниво и канцеларка је послала своје људе од највећег поверења да објасне Албанцима како нема више времена за политичке игре, да тензије морају да се спусте и да се ствари хитно врате за преговарачки сто. На састанку у Приштини Тачију и Харадинају јасно је стављено до знања да се таксе морају повући или ће Берлин казнити Приштину – преноси одлично обавештени дипломатски извор Информера.

Према његовим речима, Јан Хекер и Матијас Литенберг су Харадинају и Тачију пренели више него конкретну поруку.

– Ако не укинете таксе, не рачунајте више на Немачку, заборавите и на политичку и на дипломатску и на економску подршку! Ето, баш тако гласи порука Ангеле Меркел властима на Косову. И немојте сумњати, они ће ту поруку јако добро схватити – каже наш саговорник.

Вучић: Србија уздржана, али ако нападну, бранићемо се

Председник Александар Вучић навео је јуче да Београд никоме не прети и да ће деловати сталожено и уздржано колико год је то могуће, али да никада неће оставити Србе на Косову на милост и немилост Приштини. Он је поновио и шта ће бити одговор Србије ако Албанци крену насилно да заузимају Газиводе и Трепчу.
– Више пута сам рекао шта ћемо да урадимо и то ћемо да урадимо. И сав бес целог света ћу на своја леђа да превалим. Ми смо рекли све оно што они пре нас никад нису рекли и то је једини разлог зашто Приштина у ову акцију не иде. А ако крене, знаћемо да одговоримо – поручио је Вучић.

Нема дијалога без тога

Двојица саветника Ангеле Меркел су одмах након посете Приштини у понедељак касно увече допутовали у Београд на састанак са председником Србије Александром Вучићем. Током разговора који је трајао више од два сата и који је завршен после поноћи усаглашено је да се таксе морају повући. Ипак, Вучић каже да није оптимистичан да ће до тога ускоро доћи.

– Нисмо ближе договору са Приштином јер са њом не преговарају Немци него ми. Моји саговорници су ме обавестили да су недвосмислено тражили од Приштине да укине таксе. Очекујем да ће током априла бити неких померања у вези са тим и покушаја из ЕУ да се ствари на терену помере. Међутим, бојим се да они који су таксе увели сматрају да имају велику интерну политичку подршку. Платформа коју су донели је јако, јако лоша и ја сам саговорнике из Немачке упознао са ставом Србије о томе. Ако хоћете да разговарате са неким, онда не закуцавате ствари јер је веома тешко те ексере после извући… – истакао је Вучић.

Он је навео и да Србија жели компромис и да чува мир и стабилност, али да никоме неће дозволити да нападне Србе (видите оквир).

Коментаришући најаве дипломатског блицкрига из Берлина, каријерни дипломата Зоран Миливојевић каже за Информер да је Немачка заинтересована за укидање такси јер без тога нема наставка дијалога.

– Међутим, не видим значајно другачије поруке које су донели немачки представници од оних које чујемо последњих месеци. Не прође дан да нека од великих исла не тражи укидање такси, али ми се чини и да Приштина има прећутну подршку за такве гестове и да је посреди нека политичка игра Запада и Приштине у којој они једно причају у јавности, а друго раде испод стола… – напомиње Миливојевић.

 

Извор: М.Дакић/Информер