Издвајамо Србија

У СРБИЈУ СТИЖЕ ВРУЋИ ТАЛАС, ШОК ЗА ОРГАНИЗАМ: Натпросечно топло у марту, са зимом смо завршили

Pixabay.com

БЕОГРАД – Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Недељко Тодоровић изјавио је данас да је права зима завршила са снегом крајем јануара, а да смо у фебруару имали прилично топло време, за 3,5 или четири степена вишу просечну температуру у односу на вишедеценијске вредности.

„Наставља се натпросечно топло и у марту. Биће још по Србији у неким местима слабог јутарњег мраза, али ће дневне температуре бити далеко изнад нуле, тако да нема праве зиме“, рекао је Тодоровић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, у вишим планинским пределима може бити помало снега, има га и на тлу. На Копаонику и Старој планини има метар снега.

„У том смислу наредних седам до 10 дана веома променљиво време, натпросечно топло. Дан-два-три максимална температура 20-так степени, па онда пад за седам-осам степени, једнодневно, дводневно захлађење. Нешто мало кише. Не би требало да буде озбиљних падавина“, каже Тодоровић.

Према његовим речима, следеће седмице мало ниже максималне дневне температуре које не прелазе 20 степени.

Топљење снега, каже, утиче на водостај. Због високе температуре, при јаком јужном ветру и падавинама, топљење снега је неповољна околност.

„Засад нема те ситуације која би указивала на ту комбинацију. Снег ће у марту почети полако да се топи и не би требало да буде већих проблема“, рекао је Тодоровић.

 

Извор: Курир.рс/Тањуг/РТС