Издвајамо Свет

УПАЛИЛИ „С-300“, СПРЕМНИ ДА ПУЦАЈУ! Путин се не повлачи пред САД, стигао жесток одговор Москве на ултиматуме!

Руска државна организација за извоз оружја „Росборонекспорт“ саопштила је да ц́е наставити војну сарадњу с Венецуелом.

Ово саопштење уследило је након претњи које су САД упутиле Русији због војне сарадње с Венецуелом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Рособоронекспорт и друге руске организације које учествују у руско-венецуеланској војно-техничкој сарадњи остају посвећене продубљивању сарадње са Министарством одбране и другим владиним институцијама Венецуеле, обраћајући посебну пажњу на обуку стручњака и правовремено одржавање испоручене технике – саопштила је прес-служба руске компаније за извоз оружја.

У саопштењу се додаје да је данас одржана церемонија отварања хеликоптерског центра за обуку летачког особља, који су изградили руски и венецуелански специјалисти.

„Савремени центар за обуку на хеликоптерима изграђен је по уговору Рособоронекспорта (део државне корпорације ’Ростех‘) и венецуеланског акционарског друштва војне индустрије Венецуеле (ЦАВИМ)“.

Према договору је особље Венецуеле прошло обуку у Русији за правила рада руских симулатора (на мобилним и стационарним основама), различите опреме за учионице, контролне тачке симулатора, итд.)

Компанија је прецизирала да могућности овог центра омогућити венецуеланским пилотима да прођу свеобухватну обуку за рад и коришћење хеликоптера Ми-17В-5, Ми-35М и Ми-26Т у што реалнијим условима, симулирајући различите нестандардне ситуације које могу настати током лета. Обука у таквом центру чини припрему пилота безбеднијом и ефикаснијом и значајно штеди трошкове обуке уопште.

Фото: Јутјуб

Усред напетости између Венецуеле и Сједињених Држава, венецуеланска влада је распоредила батерију С-300 у близини венецуеланске престонице Каракаса. Вест је објављена непосредно након доласка руског војног контингента у Венецуелу.

Специјални представник САД за Венецуелу Елиот Абрамс изјавио је раније да Сједињене Америчке Државе позивају Русију да не полази од чињенице да има потпуну слободу деловања у Венецуели и да запамти да Вашингтон има могућност да примени санкције против Москве.

Абрамс је одбио да прецизира какве могуће мере Сједињене Америчке Државе мисле да предузму када прете Русији, упозоравајући је да не размешта своје оружане снаге у Венецуели. Истовремено, он је у суштини тврдио да је списак могућих мера већ припремљен и достављен на разматрање америчком државном секретару Мајклу Помпеу.

– Имамо списак варијаната за акцију које смо предали државном секретару. Рекао бих да можемо да учинимо много. Наравно, (пре свега) у области дипломатије – нагласио је Абрамс.

Раније је Бела кућа упозорила земље ван Западне хемисфере на „распоређивање војних снага у Венецуели“. Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп рекао је да руски војници треба да напусте Венецуелу.

 

Извор: rs.sputniknews.com