loading...
Издвајамо Регион

УСВОЈЕН НОВИ ЗАКОН: Сви који нису испунили услове и немају ни дан РАДНОГ СТАЖА, добиће…

Фото: Јутјуб

То се неће односити на оне који су у браку или живе у ванбрачној заједници

Све жене и мушкарци у Северној Македонији старији од 65 година, који нису испунили услове за пензију и нису радили ни дан, ове године ће добити државну пензију.

То се неће односити на оне који су у браку или живе у ванбрачној заједници, а чији партнер већ ужива пензију. Та категорија грађана, према влади, није социјално угрожена и неће моћи да добија социјалну пензију, преноси портал “24.мк”.

Закон о социјалној сигурности старијих особа стигао је у Собрање и о њему ће се гласати по хитном поступку. Њиме је прописано да државна социјална пензија износи шест хиљада денара месечно (96,7 евра) и да се једном годишње усклађује са трошковима живота.

Услов за добијање ове пензије је да особа буде држављанин Северне Македоније и да у тој земљи живи последњих 15 година.

Поред тога, услов је и да особа нема властиту имовину и имовинска права од којих може да се издржава, да није корисник пензије или неке врсте примања по основу старости, инвалидности или издржавања од друге државе…

Они који ће примати социјалну пензију имаће право и на накнаду за грејање у износу од 1.000 денара (16 евра) од октобра до марта. Не постоји процена колико људи испуњава услове нити колико ће новца бити издвојено из буџета за те намене.

Социјалну пензију неће исплаћивати ПИО фонд, већ центри за социјалну помоћ.

Минимална пензија коју исплаћује ПИО фонд лицима која су радила најмање 15 година износи 8.800 денара (око 142 евра), што је само 2.800 денара (45,2 евра) више од нове социјалне пензије, наводи се у тексту.

 

Извор: Тањуг

loading...