Издвајамо Србија

ВАЉЕВО ПОСТАЈЕ ЕВРОПСКИ ЦЕНТАР ЗА ПРОИЗВОДЊУ РАСХЛАДНЕ ТЕХНИКЕ: ГОРЕЊЕ сели производњу у Србију, правиће 750.000 уређаја годишње

Фото: Јутјуб

Фабрика “Горење Ваљево”, чланица “Горење групе” која је од прошле године у већинском власништву кинеске “Хајсенс групе”, у наредном периоду ће постати европски центар те групације за расхладну технику

Ових дана се приводи крају пребацивање преосталог дела производње фрижидера нове генерације из Словеније у град на Колубари, реч је о продукцији око 150.000 уређаја годишње и у тај подухват је инвестирано око четири милиона евра. Очекује се да најкасније од 1. априла комплетна расхладна техника “Горења” буде произведена у Ваљеву, а у плану је да поред постојећих погона, на локацији некадашње фабрике “Елинд” буде изграђена још једна велика производна хала.

Капацитет ће бити 750.000 уређаја годишње, што значи да ће ваљевска производња бити удвостручена. Планирано је да пробна производња у новом погону, који ће запошљавати нових хиљаду радника, почне у октобру 2020, а редовна у јануару 2021. године.

Према речима Станке Пејановић, чланице управе “Горења”, уласком у “Хајсенс групу”, која је са 75.000 запослених лидер у производњи електронике и апарата за домаћинство на азијском тржишту, постављени су темељи за још снажнији развој.

– Ово партнерство омогућиће приступ новим тржиштима и подстицај стварању новог производног портфолија, уз очување и јачање присутности стратешки важних производа и брендова „Горење групе” на постојећим и будућим тржиштима. Добијањем новог власника осигурали смо будућност компаније на одржив начин, који подразумева улагање у развој, у запослене и у све ресурсе који значе сигурну и одрживу будућност – оценила је Станка Пејановић.

Просечна нето зарада за јануар 2019. износила је нешто мање од 52.000 динара.

– Управо је у току селидба производње свих фрижидера и посебне линије уградних фрижидера из Велења у Ваљево, која би ускоро требало да буде завршена и очекујемо да њихова производња овде почне 1. априла, можда и раније – поручио је Симон Кумер, директор “Горења Ваљево”

 

Извор: Политика

loading...
Loading...