Издвајамо Србија

ВУЧИЋ: Мислили су да ћу да се тресем и молим за живу главу, а ја нисам хтео да ИЗАЂЕМ да не буде ПОВРЕЂЕНИХ

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је био много више забринут претходних дана, али данас зна да је завршен велики посао јер је народ Србије све могао да види и да више неће бити некажњеног насиља

Вучић је, у интервјуу Пинку, на питање да ли је уморан или забринут, казао да је уморан, а да је забринут био много више свих ових дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Данас знам да смо завршили велики посао, јер је народ у Србији све могао да види. Знам да од данас неће бити некажњеног насиља. Можда смо И ми направили грешку што смо мислили да имамо посла са рационалним И одговорним људима па нисмо послали полицију у РТС – објаснио је председник.

Говорећи о Косову и Метохији на почетку интервјуа председник је рекао да таксе морају да буду укинуте.

– По питању такси успели смо да ујединимо 28 земаља Европске уније, као и САД, наше пријатеље Кину, Русију, али таксе су свакако нешто што је нанело огромну штету. Ми ћемо учинити све што можемо да спречимо сукобе на Косову. То је оно преко чега не можемо да пређемо и нешто што нећемо моћи никад да допустимо – рекао је он.

Некажњеног насиља од данас неће бити

Када је реч о дешавањима у Београду, председник је рекао да је тешко борити се за своју земљу „када вас нападају са свих страна и стварају притиске“.

– Јуче у Београду вичу полицији „Идите на Косово.“ Зашто то нису викали 2008. када је проглашена независност? Зашто то нису радили док су били на власти, него сада?- осврнуо се председник на јучерашње и данашње протесте.

Подсетимо, лидери Савеза за Србију упали су синоћ у зграду Радио-телевизије Србије, заједно са делом демонстраната протеста „Један од пет милиона“, и захтевали да се дозволи обраћање представника протеста уживо из неке од информативних емисија ове медијске куће.

После краћих преговора, припадници Жандармерије су избацили демонстранте из зграде, а после разилажења, протести су настављни данас, окупљањем испред зграде Председништва, где је председник Вучић у подне сазвао конференцију за медије.

Вучић је рекао га издајником зову они који су учествовали у догађајима 2004. када је био погром Срба…

– Њихова реакција је била – хајде да запалимо неку џамију – истакао је Вучић и додао да он има подршку грађана Србије са Косова и Метохије.

Ближи се крају истрага убиства Оливера Ивановића

Рекао је да је међу представницима привремених власти у Приштини влада паника јер се ближе крају истраге и откривања убица Оливера Ивановића.

– Чекамо још једно доказно средство и ми ћемо моћи да саопштимо име и презиме -рекао је.

На питања око медија из Приштине који су пренели оптужбе неки представника Албанаца да Београд стоји иза убиства Оливера Ивановића, Вучић је рекао да је занимљиво да га за исте ствари оптужују Тачи и Харадинај, као и Ђилас и Јеремић.

Почели су да злостављају Бојану Маљевић, на тапету им је свако ко има мало мозга и ко неће да слуша фашистичке претње и уноси моторне тестере. Хоћу да се захвалим пристојној и модерној Србији што је показала да уме да се понаша, хиљадама људи који су хтели одмах да дођу за Београд, молио сам их да не долазе – истакао је он.

Данас би добио више гласова него икада

Председник је истакао да је урађен један мањи пресек и да би данас добио више гласова него икада, а они мању него икада.

– Већ данас смо радили мали пресек јавног мњења – добио бих више гласова него икада, а они мање него икада. Ето, толико су уздрмали режим“, нагласио је Вучић.

Говорећи о изјави Халила Матошија, члана већа премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја, који је позвао Србе на КиМ „да се одрекну председника Србије Александра Вучића“.

– Иако мене на КиМ подржава 80 одсто људи… Позвао их је зато што, каже, Вучић зове косовске Србе да га бране… А, ја рекао да не долазе да ме бране. Лажу као Дјилас, Јеремић и Обрадовић. Исти тип лажова, све што кажу, све слажу и није их срамота – рекао је Вучић.

Не плаши се Ђиласових и Бошкових фашиста

Он је прокоментарисао окупљање и двиљање Ђиласових и Бошкових фашиста испред председништва Србије

– Они су опколили зграду у којој радим. Пробили су ограду. На само 11 метара су били од мене. Само нас је стакло делило. Они су мислили да ћу ја да се тресем и молим за живу главу. Ја их се не плашим. Могао сам да изађем, али би при мом изласку неколико људи било повређено а ја сам то хтео да избегнем – рекао је Вучић.

– Па ја се смејем када вичу: „Вучићу, лопове“. То нема везе са мном, ја лопов нисам, већ су неки други, а о томе ћемо касније буде ли времена – поручио је председник.

Након ретроспективе данашњих дешавања и синоћног протеста и упада у зграду РТС-а, Вучић је рекао да се иза свега крије политичка исфрустрираност.

– Прошле недеље их је једном било 1.620 на протестима, јуче 1.584 особе. Никада није прешло 6.500 људи, нема то додира са оним десетинама хиљада које су помињали. Нервоза је јер их је и Сергеј Трифуновић све претекао јер је најагресивнији. Они су сачекали да он оде на скијање у Колорадо, па као: „Сад ћемо ми да будемо агресивни“.

Неколико судских поступака је у току, сад ће да се заврше неки, жао ми је деце коју су злоупотребили. Ђилас зна да је завршена истрага и да следе разрешења и ја разумем што су толико нервозни. Има још један разлог – мислили су да људи не везују политику за протесте. Људи очекују дела, нервира их што им сваки други дан неко блокира улице.

Овде нема ничег што би личило на пети окробар, а ја нисам фасциниран тим датумом, али поштујем људе који су излазили јер суи мислили да бране вољу народа. То данас није био случај. Је л’ их је било 1.023 човека? Па шта ће са тим. Батинашима није битно колико има док је у питању агресија, али тога неће бити у Србији – рекао је Вучић.

Драган Ђилас је крао и за то постоје докази

Председник је поручио да њему не мањка храбрости и да је то много пута показао, па да не мора да слуша којекакве „наводе и лажи опозиционих медија“.

Назвавши Драгана Ђиласа лоповом, сугерисано му је да је „лопов“ тешка реч, а онда је Вучић рекао да то може и да докаже, па је приказао графикон који, како је рекао, приказује Ђиласове приходе од како је био на власти упоредо са приказом дугова града Београда.

– Његови приходи расту, дуг Београда се повећава – казао је Вучић и поручио да Србија није више шака зоби коју свако може да позобе.

– Тврдим да је лопов и идем и на суд по том питању -рекао је Вучић и показао је табелу на којој су приказани приходи Ђиласових форми од када је био на власти рекавши да се ту јасно види како Ђиласови приходи расту у исто време док расте дефицит Београда.

– Ђилас је зарадио новац преко чешке фирме. Он је са својим фирмама ојадио државу за око 720 милиона евра, што је вредност буџета једне Црне Горе – нагласио је председник.

Он је рекао да се радује Закону о пореклу имовине како би сви могли да имају увид уњегову имовину. -Зато сам спреман да, када дође закон о пореклу имовине, ја, цела моја породица, ближи и даљи рођаци дамо на увид имовину. Сада су из опозиције против тог закона и већ су ангажовали све своје агенте против закона – рекао је Вучић.

Председник је током интервјуа одговарао и на питања гледалаца, па је тако једном гледаоцу из одговорио да би избори требало да буду у марту следеће године, али да није искључена могућност да буду и пре.

Насиља више неће бити, свако ко примени силу биће приведен
Председник је поновио још једном да насиља више неће бити и да ће бити приведени сви који примене силу.

– Они имају фрустрације, јер не могу да га победе ни у једном селу. Не постоје лични односи. Они немају бог зна какву личну мржњу. Имају само фрустрације Он је, упитан да прокоментарише људе који су против њега, а саветују македонског премијера Зорана Заева и друге, да када се говори о послу поставља само питање да ли га ради добро или на лош начин, да ли раде у интересу земље или не, као и за и против своје земље. Не постоје лични односи. Они немају бог зна какву личну мржњу. Имају само фрустрације – подвукао је Вучић.

– Ово су у почетку били грађански протести, али после оног синоћ и данас све је јасно. Зна се ко их води сада – рекао је председник и поручио да им нико више неће дозволити да спроводе насиље. Он је рекао да би полиција улетела „снажније“ да су којим случајем демонстранти синоћ кренули да нападну новинаре.

Пројекти стварају услове за индустријализацију Србије

Председник Србије је рекао да држава бројним пројектима ствара услове за реиндустријализацију Србије

– Отварањем фабрика, развијањем железнице, гасификацијом и премрежавањем земље аутопутевима и да се зато ничег не плаши, јер има резултате који се ничим не могу избрисати. У потпуности стварамо услове за реиндустријализацију Србије.

– Зашто се не плашим? Ово ничим не можете да избришете, никаквим лажима, бесмислицама. Ово су резултати. Кад знате колико радите, онда се ничег не плашите – каже он. Додаје да га боли кад му кажу да је издајник, али да му је смешно кад му вичу да је лопов и да му је то смешно.

Он је нагласио је рекао да четврту годину за редом имамо суфицит у буџету, да Србија бележи привредни раст, смањује незапосленост и смањује јавни дуг. Навео је да је током његове власти отворено укупно 200 фабрика и погона од привредног значаја, а да је сам учествовао у отварању 82 фабрике и погона,а укупно у 100 објеката, колико је било пре недељу дана.

Вучић је додао да је само у Нишу отворио шест фабрика. Када је реч о железници, Вучић је нагласио да је обновљена барска пруга у дужини од 78 км од Ресника до Ваљева, затим да је обновљено шест деоница на Коридору 10, да се увелико гради пруга Београд – Будимпешта кроз Србију и да ће ту ускоро кренути да се ради и деоница Нови Сад – Суботица.

Вучић је најавио да ће око 800 милиона евра бити уложено у наредне две године, како би на пругама возови могли да иду брином од 120 км на сат од Београда до Прешева. Говорећи о гасу, Вучић је казао да само ушли у велики посао са Русима како би се Србија гасификовала због развоја индустрије и привлачења нових инвеститора.

Додао је да ће се радити гасоводи у Александровцу и Тутину, али да је од посебног значаја магистрални гасовод који ће ићи од бугарске границе код Зајечара до Хоргоша. Председник је навео да ћемо имати транзитни гас, који ћемо моћи да дајемо Републици Српској и БиХ, али и Хрватској ако хоће да узму тај гас.

-Повећаће се капацитет подзнемног складишта Банатски Двор на 750 милиона кубних метара гаса у првој фази и у другој на милијарду кубика гаса, као и да је план да се граде гасне електране – најавио је председник.

Када су у питању путеви, Вучић је истакао да ће ускоро бити готов цео аутопут од 120 километара од Беогада до Чачка.

Наредне недеље разговор с Фолксвагеном, протести лоша порука

Вучић је изјавио да протести у Београду шаљу лошу поруку када је реч о борби за велику инвестицију Фолксвагена, али да ће наставити да се бори и да ће можда већ наредне недеље имати контакте са том компанијом.

– Они раде директно против интереса Србије и инвестиција. Ово су језиве поруке за сваког, за инвеститоре, а ми ћемо наставити да се боримо – истакао је Вучић.

Каже да је Србија опет снажнија, стабилнија, јача и боља земља за Фолксваген него све, нама пријатељске, земље, заинтересоване за ту инвестицију: Турска, Румунија, Бугарска и још један земља. Он је напоменуо да се укупно пет земаља бори за отварање фабрике Фолксвагена.

– Већ до краја наредне недеље можда ћу имати неке контакте са њима, па ћемо да видимо – истакао је председник Србије.

 

Извор: Информер/Пинк.рс