Издвајамо Србија

ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ БИА: Џихадисти брију браде и са лажним пасошима крећу пут Србије

Српски безбедњаци помно прате догађаје у Сирији након слома Исламске државе и кретање џихадиста пореклом из Рашке.

– Очекујемо да ће се у Србију вратити тридесетак екстремиста и исто толико жена и деце. На Косово ће се вратити око 300, а у Босну бар 700 – каже српски безбедњак који последњих година покрива санџачке вехабије и прати њихове контакте и одласке на сиријско ратиште.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њихов повратак може донети невоље и опасност.

– Већина њих је испраног мозга и окрвављених руку, неки су у Сирији постали команданти великих јединица, а неки прави монструми. Све за које знамо да су ратовали чим кроче у Србију чека хапшење и суђење. Они који не заврше у затвору биће под свакодневним надзором јер су ти људи, чак и неке од њихових жена-ратника, спремни на све – додаје извор из служби безбедности.

Он наглашава да преживели џихадисти у Сирији беже преко границе у Турску или се предају Американцима, што им је много боље, јер ако падну у руке сиријске војске или Курда обично их чека метак. У Турску су наводно успели да се пребаце један од команданата ИД Абид Подбићанин (Ебу Сафија) и његова десна рука Рејхан Плојовић који је након што му је бомба убила супругу и четворо деце тешко повређен. Њих двојица су у Србији у одсуству осуђени на по 11 година затвора, али пресуда још није правоснажна.

Вероватно им је циљ да се, макар и илегално, докопају Маоче или Новог Пазара где би могли да обнове рад Фуркана – месџида (места за клањање) у коме су регрутовани скоро сви џихад-ратници у Сирији. Званично, Фуркан никад није затворен, а пошто је прва постава побегла у Сирију, а друга у затвору у Београду (Сеад Плојовић, Тефик Мујовић, Изудин Црновршанин…) овом опасном организацијом сада руководе неки „нови клинци“ предозирани вером и опседнути вехабизмом и џихадом. Због страха од полиције сада се окупљају и клањају у приватним кућама.

За Подбићанина се више пута чуло да је погинуо. Чак је и вехабијски сајт Глас умета два пута оплакивао његову смрт, међутим, касније се појављивао, а последњи пут је виђен 2015. на једном видео-снимку кад је запретио многима у Санџаку и БиХ…

– Очекујемо да ће се Подбићанин, под другим именом, најпре вратити на Косово, где је упориште џихадиста много јаче него у Санџаку, а Кфор и Еулекс нису у стању да их комплетно прате. У Санџак ће пробати да уђе илегално алтернативним путевима. У Новом Пазару, Сјеници и Тутину имају много истомишљеника који ће му помоћи у скривању и деловању – каже безбедњак.

Нишанили Београд и Нови Пазар
– Десет шехидских акција и Санџак је ослобођен, а још 15 и Београд је покорен, а онда и Рим… Десет метака за слободу Санџака, девет за издајнике, а један за окупаторе… У животу је једна смрт, па нека буде шехидска акција… Склопиш очи и стиснеш дугме, отвориш очи и видиш себе у џенету…

Ово су само неке од објава челника Фуркана на њиховим Фејсбук профилима. Једна група, блиска Фуркану, која је такође ухапшена, имала је и експлозив, али и планове за рушење Новог Пазара, Калемегдана и водовода у Београду.

Он се нада да Подбићанин и дружина, колико год били радикални, ипак неће смети да се „преко брда“ врате у Србију и било шта предузимају.

– Видећемо којим ће се интензитетом враћати и да ли ће можда отићи у неке друге земље, Босна им је примамљивија, неки од њих, како смо обавештени, брију браде и са лажним пасошима стижу у земље ЕУ. Посебно им је интересантан Беч где са великим новцем, пореклом из Саудијске Арабије, делују Неџад Балкан, Адем Демировић, Мирсад Омеровић и друге вехабијске главешине родом из Тутина – додаје извор из безбедносних служби.

Упућени сматрају да ће држава грдно погрешити ако им дозволи повратак.

– Не треба им уопште дозволити да се врате у Србију. Прву кризну ситуацију искористиће да, поготову сада када имају велико ратно искуство, узму оружје и упере га против државе и свакога ко не мисли као они. Од како су ти људи у Сирији, у Новом Пазару, Сјеници и Тутину се много лакше дише, једно време свима су утеривали страх у кости – каже професор из Новог Пазара који се такође бави феноменом верског екстремизма.

Пре него што се отиснуо у вехабијске воде Подбићанин, након што је завршио исламски факултет у Саудијској Арабији, био је имам у Великој Жупи код Пријепоља, а потом и вероучитељ у неколико села ове општине. Неки екстремни муслимани у Санџаку тврде да ће се сигурно извући јер наводно ради за неке моћне службе које су и протурале лажне вести о његовој смрти. Подбићанин је у Сирију одвео жену и децу, а тамо се оженио још једном џихадисткињом из Македоније са којом такође има децу.

 

Извор: srbijadanas.com/Vesti online.com