Издвајамо Србија

ЗАВРШЕНА ХИТНА СЕДНИЦА САВЕТА ЗА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ: Ево каве су одлуке донете…

Седница почела нешто после 8.30 часова

Седница Савета за националну безбедност, коју је сазвао председник Александар Вучић након што је Приштина усвојила Платформу за дијалога којом су Срби стављени у најтежи положај још од 2011. године, одржана је јутрос у Председништву Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После седнице Савета за националну безбедност, премијерка Ана Брнабић је поручила да ће одговор Београда на усвајање платформе за дијалог у Приштини бити одмерен и одговоран.

Премијер Ана Брнабић истакла је данас после седнице Савета за националну безбедност да је одлука Приштине о дијалогу „супротна здравом разуму“.

„Ово усвајање платформе је супротно здравом разуму. Наша реакција ће бити умерена“, казала је Брнабић новинарима после седнице коју је сазвао председник Александар Вучић.

Она је истакла да „Приштина није урадила ништа из Бриселског дијалога“.

„То је био кичмени стуб Бриселског споразума“, казала је она и додала да је то био први удар Приштине.

„Други удар је био увођење такси, Због млаке реакције западних земаља, подигнуте су на 100 одсто. Приштина је дала јасну поруку Еу и САД да неће укинути таксе“, изјавила је Брнабић.

Трећи ударац је био, каже премијерка, усвајање платформе Приштине о дијалогу.

Састанку су присуствовали премијерка Ана Брнабић, шеф БИА Братислав Гашић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић,министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, као и директор Полиције Владимир Ребић и други.

На састанку су премијерка Ана Брнабић, шеф БИА Братислав Гашић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба, генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, као и директор Полиције Владимир Ребић и други.

Председник Удружења киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић, надомак Председништва, транспарентом позвао је српске власти на заустављање дијалога с „вођама ОВК“.

Државни врх на Седници савета за националну безбедност

Косовски парламент је Платформу усвојио уз поруку премијера Рамуша Харадинаја да су „границе Косова недодорљиве“, односно да то значи „очување Косова од 17. фебруара 2008.“, када је, иначе, Приштина једнострано прогласила тзв. независно Косово.

За Београд је тај документ, још од момента када се појавила његова прва верзија у јавности, била знак да Приштина заправо неће компромис, неће дијалог, неће никакав договор осим пуког признања и то у границама које је сама одредила на територији Републике Србије.

Председник Вучић је недавно, на Минхенском форуму, рекао да је оно што су косовски Албанци доставили скупштини као платформу за наставак дијалога са Београдом заправо – платформа против дијалога.

Претходна седница Савета за националну безбедност одржана је крајем новембра прошле године, када је Приштина увела 100 одсто увећане таксе на српску робу.

 

Извор: Тањуг/ Ало.рс/ Б. П.