Издвајамо Србија

АКЦИЈА ОЛУЈА НА КОСОВУ: Странци са Албанцима протерују Србе с вековног огњишта! СПРЕМА СЕ ПАКЛЕНИ ПЛАН НА КИМ

Британија и Немачка упозориле своје држављане да не путују на север КиМ. Тако постају саучесници Приштине у насилном покушају да преузме север

И Немачка је, после Велике Британије, издала упозорење за своје држављане да не путују на север Косова и Метохије, а као посебно опасна подручја помињу се општине Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и Северна Митровица, у којима већински живе Срби. Званични дописи немачке и британске амбасаде заправо стављају Берлин и Лондон у позицију саучесника Приштине у њеним покушајима да преотме север покрајине и протера преостале Србе по узору на хрватску акција „Олуја“ из деведесетих, оцењују саговорници Курира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство спољних послова Немачке напомиње да је у поменутим општинама „ситуација и даље напета“.

– Иако насиље обично није усмерено против странаца, не може се искључити да може доћи до изолованих инцидената који угрожавају безбедност и који би могли да ограниче општу слободу кретања – наводи се у званичној препоруци Берлина.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун уверен је да су ова саопштења медијска припрема за упад приштинских специјалних јединица на север КиМ.

– Застрашујуће спинују и Лондон и Берлин и тако постају саучесници Приштине у њеном насилном покушају да преузме контролу на северу покрајине. Ово значи да је могуће да Албанци планирају нападе средином априла, јер рачунају да Србија неће на одговарајући начин одговорити. Надају се да ће бити дестабилизована због опозиције, која је тада најавила велике протесте – оцењује Дрецун за Курир.

Војни аналитичар Владе Радуловић каже да оваква обавештења амбасада могу бити знак да постоје информације да се спрема нека насилна акција.

Скандал

АЛБАНСКИ ВОЈНИЦИ СЕЈУ СТРАХ МЕЂУ СРБИМА

У северном делу Косовске Митровице, где претежно живе Срби, јуче се појавила група албанских војника са официрима Кфора. Нико не зна шта су тражили, а то је изазвало страх међу Србима, који су рекли да су се Албанци „сликали код споменика кнеза Лазара и шетали као код своје куће“. Кфор је синоћ, поводом присуства албанских војника на северу Косова, саопштио да то била извиђачка активност официра НАТО у пратњи Кфора и да нема разлога за узнемирење. „Ово није провокација, већ заједничка активност НАТО, а присуство четири албанска официра не би требало никога да изненаде јер је Албанија члан НАТО већ 10 година“, прецизира се у саопштењу Кфора достављеном Тањугу.

Провокација

ГРАФИТИ ОВК НА СЕВЕРУ

На северној страни главног ибарског моста у Косовској Митровици исписани су графити: „ОВК“, „Косово Албанија“ и слични. У косовској полицији је речено да ће се покренути истрага о графитима, преноси радио Контакт плус. Графити су исписани зеленом бојом, како у близини моста тако и на самом мосту.

 

Извор: Курир / Ивана Кљајић