Издвајамо Србија

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ ГРАЂАНИМА: На Србију ће вечерас пасти…

Фото: Pixabay

Посебно упозорење за астматичаре

Велике количине песка из Сахаре су већ присутне широм Средоземља, у деловима западне Европе и на подручју Балканског полуострва, каже метеоролог Слободан Совиљ и наводи да се зато и у одређеним деловима Србије могу јавити такозване прљаве или обојене кише.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Објаснио је да је разлог за присуство велике количине песка из Сахаре у Европи циклон на северу Африке, односно поље ниског ваздушног притиска које је омогућило да та велика количина песка буде уздигнута у више слојеве атмофсере.

Затим се она, рекао је Совиљ за Тањуг, јужном и југозападном струјом пренела преко области Средоземља ка Балканском полуострву и ка западној Европи.

– Ово је врло уобичајена појава, дешава се често у мањој или већој мери. Не дешава се да се она често манифестује зато што нема увек падавина и онда људи не обрате пажњу на то – рекао је Совиљ.

Навео је и да је у продору прашине из Сахаре значајно велика концентрација нарочито у западном Средоземљу.

Главна последица велике концентације песка из Сахаре у ваздуху су, рекао је Совиљ, обојене падавине у оним деловима где падавина има.

Тако се, каже, могу јавити жуте или црвене кише, у зависности од типа честица које се налазе у ваздуху.

Совиљ је рекао да је повољна вест што ће наредних дана у Србији дувати јак југоисточни ветар тако да неће бити задржавања честица на одређеном простору.

– Повољна вест је што ће у кошавском подручју и у планинским деловима, практично у већем делу Србије наредних дана дувати јак југоисточни ветар – каже Совиљ.

Како је рекао, с озбиром на то да се падавине очекују у току ноћи између понедељка и уторка, и у уторак нарочито у јутарњим и преподневним сатима, у одређеним деловима Србије могу се јавити такозване прљаве или обојене кише.

Може се, додаје, јавити прашина на колима или по другим видљивим деловима, а у комбинацији са одређеним загађујућим честицама може бити опасна за астматичаре.

Највећа концентрација песка из Сахаре је тренутно у западном Средозмељу где је, каже Совиљ, дошло до депоновања честица, чак и у оним деловима где падавина није било.

Сутра ће у кошавском подручју и на планинама дувати јак и олујни југоисточни ветар са најјачим ударима на подручју јужног Баната и доњег Подунавља, где ће повремено достизати орканске ударе, око 30 метара у секунди. Увече у слабљењу.

Од среде до петка и даље ће дувати кошава, али слабијег интензитета, са најјачим ударима на подручју јужног Баната и доњег Подунавља, око 20 м/с.

 

Извор: Тањуг/ Ало.рс/ Б. П.