Издвајамо Свет

АЛБАНЦИ У ШОКУ: Велика европска држава повлачи признање Косова?! У игри још две земље ЕУ

После чешке интелектуалне елите и иницијатива из Словеније, и Италијани су спремни да од своје владе затраже да преиспита одлуку о признању Косова као државе.

Уколико би то дога дошло, Италија би после неколико држава из Азије, Африке и Латинске Америке, постала прва европска земља која би повукла признање независности Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Медији већ спекулишу о томе да ли ће састанак са лидерима најјачих чланица ЕУ бити пресудан за наставак преговора Београда и Приштине.

„Сутрашњи састанак у Берлину могао би да буде почетак краја дијалога“, рекао је Петар Гајић, новинар и уредник информативне редакције Прве телевизије.

Председник Србије Александар Вучић боравиће у Берлину 29. и 30. априла 2019. године, где ће учествовати на састанку о Западном Балкану на позив канцеларке Савезне Републике Немачке Ангеле Меркел и председника Републике Француске Емануела Макрона.

Како је саопштено из његовог кабинета, током боравка у Берлину, председник Вучић имаће и одвојене сусрете с високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, с председником Одбора за европске послове немачког Бундестага Гинтером Крихбаумом, као и с послаником Бундестага Јоханом Вадепулом.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан рекао је да главни циљ састанка који лидери Немачке и Француске организују у Берлину са западнобалканским званичницима треба да буде решење блокаде дијалога Београда и Приштине.

– Јасно је да одрживо решење мора да дође од две земље о којима се ради, које морају на крају да спроведу могући споразум и представе га својим грађанима. Споља наметнуто решење не може да делује – рекао је Хан.

Подсетимо, за понедељак су у Берлину немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон сазвали састанак с представницима земаља западног Балкана. Скупу ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић, као и тзв. председник Косова Хашим Тачи.

 

Извор: Д.Н./Ало