Издвајамо Србија

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ОПТУЖБЕ: Вучић у Кини тражио од Путина сагласност да ПРЕДА КОСОВО

Србија тражи сагласност Русије за споразум који би требало да постигне са Косовом, изјавио је у интервјуу за Глас Америке Пол Стронски, стручњак за Русију и Евроазију Карнегијевог института за мир у Вашингтону.

То је, указује Стронски, могла бити тема током сусрета председника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића, на Форуму “Појас и пут”, који је одржан у престоници Кине Пекингу – уочи разговора са косовским председником Хашимом Тачијем, лидерима Немачке и Француске Ангелом Меркел и Емануелом Макроном, као и посредницом у дијалогу Београда и Приштине Федериком Могерини и другим званичницима ЕУ, преноси Глас Америке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Ако Косово и Србија постигну споразум српским властима ће бити потребно да увере Русију да се сагласи са тим решењем. Тренутно су у порасту националистичке тензије и председник Србије не жели да делује као да се у мањем интензитету залаже за националне интересе Србије – него што то чини Русија. Тако да власти Србије желе да се увере да постоји Путиново сагласје”, изјавио је Стронски.

Према његовом мишљењу, изостанак те сагласности би Србију могао коштати руске подршке у многим другим питањима, а са друге стране Русија би такву ситуацију могла користити за изазивање проблема у односима са земљама запада.

“Све то наравно, уколико су српске власти и сви који стоје иза ње у потпуности сигурни да споразум треба постићи”, каже Стронски.

Саговорник Гласа Америке указује да је мноштво разлога због којих Русија то не би учинила.

“Главни је моћ или превласт коју због косовског питања Русија има над Србијом. Али, ако је то нешто што српска власт сматра да је у дугорочним интересима Србије и да је то могуће, условно речено, продати грађанима, онда ми се чини да им за то треба руска подршка”, сматра он.

 

Извор: Н1