Издвајамо Србија

ЦРН ДАН ЗА СРПСКУ КИНЕМАТОГРАФИЈУ: Умро још један чувени ДОМАЋИ ГЛУМАЦ (ВИДЕО)

Одлазак упечатљивог Ахмеда Нурудина

Напустио нас је Воја Мирић (1933-2019), глумац који је остварио велики број улога у златном добу наше кинематографије. Упркос популарности, средином осамдесетих напустио је глуму и повукао се у миран живот.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Глумац Воја Мирић је у златним годинама наше кинематографије остварио велики број улога. Ипак, филм „Дервиш и смрт“ и улога Ахмеда Нурудина посебно су у памћење старијих гледалаца утиснули његов маркантни лик. Упркос популарности, средином осамдесетих напустио је глуму и повукао се у миран живот, далеко до светлости позорнице и филмских рефлектора.

На сцену је ступио чудном игром случаја: као гимназијалац крушевачке гимназије отишао је с пријатељем на пробу нове представе градског позоришта и добио улогу – старца од осамдесет година. Убрзо се с братом преселио у Београд, уписао у „Абрашевић“, а онда и на Академију:

„И ту сам случајно дошао. Желео сам да студирам грађевину или архитектуру, моји су хтели да будем правник, а ја отишао на глуму“, причао је касније.

Дипломирао је у класи професора Танхофера, почео у новосадском позоришту, али је после одслуженог војног рока наставио у Београдском драмском, да би се на крају отиснуо у „слободњаке“. На филму је одиграо педесетак улога (десетак главних), 1964. године освојио је Сребрну арену за филм „Службени положај“ Фадила Хаџића, а десет година потом и Златну арену за „Дервиш и смрт“ Здравка Велимировића.

За многе је неочекивано, сувише рано, одустао од глуме. После престанка уметничке каријере показао је добре организаторске способности у Позоришту на Теразијама, а потом и као директор „Инекс филма“.

„Дошле су нове генерације, заиста изванредне, она из чешке школе, редитељска, која је, наравно, имала и своју генерацију глумаца. Ми смо били већ старији. А онда је дошло и до смањења посла“, једноставно је објаснио у једном новинском разговору своје разлоге одласка са сцене Воја Мирић, мирни и једноставни човек који је за себе неком приликом рекао и ово:

„Никада се нисам много одушевљавао, нити ме је било шта у животу могло да обесхрабрити…

 

Извор: Новости.рс