Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ ВАСКРС, ПОЗДРАВИЋЕТЕ СВОЈЕ НАЈМИЛИЈЕ, А ЗНАТЕ ЛИ… Зашто се љубимо ТРИ ПУТА?! У име живота, смрти и оног најсветијег свим Србима!

Православни верници прослављају данас, како кажу, најрадоснији хришћански празник, а у Србији се на овај дан поздрављају речима „Христос васкрсе!“ и „Ваиситину васкрсе!“ уз обавезно љубљење три пута

Три пољупца су део српске културе и традиције, и ретко који сусрет или празник пролази, а да својим најближима не честитате празник, или их поздравите на овај начин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зашто се Срби љубе баш три пута?

Једно од објашњења каже да је то заправо хришћански поздрав и да представља симбол Светог Тројства, односно да је сваки пољубац посвећен једној од личности Бога, Оцу, Сину и Светоме Духу.

Међутим, порекло овог поздрава, у Србији, има потпуно другачије значење, према једној од теорија.

Љубљење три пута у знак поздрава у Србији заживело је, веровали или не, релативно скоро, тачније, током последњих деценија двадесетог века.

Објашњења порекла овог поздрава има неколико, а једно од њих гласи да је то поздрав који у себи носи поруку и завете националне части, описане у следећим речима:

„Кад се дуже време нису видели,

Срби се љубе три пута.

Онај трећи пољубац у образ је најзначајнији.

Срби се љубе три пута:

у име живота,

у име смрти,

и у име части“

У нашем народу образ се сматра средиштем части, па се тако често и поистовећују. За бесчасног човека каже се да нема образа.

Зато је пољубац у образ, повезан са чашћу, према овом објашњењу.

Први пољубац: У име живота, прославља вредности живота, да се живи животом достојног часног човека.

Други пољубац: У име смрти, посвећује се с дужним поштовањем нашим најближим покојницима, као и нашим славим прецима.

Трећи пољубац: У име части, у хришћанском духу поручује да се живи у части хришћанских врлина.

Постоји прича да су три пољупца заправо српски поздрав који је настао у Црној Гори, а касније је пренет у Србију, а потом и прихваћен као општи начин поздрављања код Срба насељених широм Балкана.

Међутим, три пољупца нису карактеристична само за Србе. Мало је познато да се три пута љубе и Холанђани, али и француске даме.

Три пољупца су, такође, братски поздрав масона, тајног друштва које је предмет бројних истраживања и контроверзи

 

Извор: Д.Н./Ало