Занимљивости Издвајамо

Десетине људи убила „чудотворном водицом“, свако ко јој се замерио умро! Ово је прича о првој СРПСКОЈ ВЕШТИЦИ!

Pixabay.com

Према речима сведока, тровачица је била високоинтелигентна, због чега су биле потребне деценије како би се открила њена злодела.

Анујка Дракшин, у народу позната као „банатска вештица“ и баба Анујка, усмртила је на десетине људи захваљујћи својој водици, која је садржала најопасније отрове као што су арсен, татула, жива, а понекад и мишомор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У јужном Банату постала позната због тога што је поседовала тајне рецептуре за брзу и сигурну смрт. Анујка ди Пиштоња (1837 – датум смрти није познат) била је највећа банатска врачара-тровачица.

Њу је из потпуног заборава отргао проф. др Шимон А. Ђармати који је 2007. објавио књигу „Баба Анујка – врачара из Владимировца“.

Село Владимировац је питомо банатско село на пола пута између Вршца и Панчева, које се због једне мистериозне жене уписало на мапу светског криминала. Црну сенку над то насеље бацила је Баба Анујка – први серијски убица на овим просторима и једна од најсуровијих тровачица на свету.

Према речима сведока, тровачица је била високоинтелигентна, због чега су биле потребне деценије како би се открила њена злодела. Била је моћна врачара и многи из Баната обраћали су јој се за помоћ, да би нешто касније многи од њих умрли у највећим мукама.

Баба Анујка се врачањем бавила пуних 50 година. Од 1878. ширила је гласине да уз помоћ нечастивог решава све проблеме. Њени сарадници свакодневно су обилазили села из Јужнобанатског округа, распитујући се у чијим кућама влада неслога. Том приликом сугестивно су им препоручивали да код Анујке из Владимировца потраже решења за све бољке.

Тачно је прорицала дан када ће онај коме је вода намењена умрети и њен рачун је никада није изневерио. То је само говорило о њеном тровачком умећу које је стекла дугогодишњом праксом. Она би муштерије редовно питала за тежину проблема, да би на основу тога давала и одређену бајану водицу која није била ништа друго до арсеник растворен у води.

Што је проблем био већи, било је и више арсеника. Никада није утврђено колико је људи умрло од Анујкине „чудотворне водице“.

Анујка је била позната као неко ко је могао да реши љубавне проблеме, лечи болести, спасава мушкарце од одласка у војску, али и да по наруџбини убије.

 

Извор: srbijadanas.com/Еспресо