Србија

ДРЖАВА УЗВРАЋА ЖЕСТОК УДАРАЦ: После 1. маја НИШТА НЕЋЕ БИТИ ИСТО! Оштар НАПАД

Kазна доживотног затвора, увођење нових кривичних дела, строже казне за повратнике, али и дилере дроге, само су део измена кривичног законика које нас очекују.

Нацрт измена Kривичног законика требало би да уђе у скупштинску процедуру одмах после првомајских празника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У изменама је предвиђен и доживотни затвор за убице деце, а акцију за увођење те казне водила је Фондација „Тијана Јурић“. Подршку акцији дало је и 160.000 грађана који су потписали петицију. Игор Јурић, оснивач Фондације и отац убијене девојчице Тијане Јурић, поводом најаве увођења доживотног затвора за убице деце рекао је да је то „велика Тијанина победа“.

Након што је средином јануара председник Србије Александар Вучић најавио увођење строжих казни у наше кривично законодавство, радна група коју је формирало Министарство правде интензивно је радила на изменама Kривичног законика. Сада, три месеца касније, прва верзија нацрта измена Kривичног законика је готова.

Постоји могућност да ће она, пре него што уђе у процедуру Скупштине Србије, претрпети још неке промене.

ДОЖИВОТНИ ЗАТВОР

Највећа промена у Kривичном законику представљаће увођење казне доживотног затвора. Ова казна, према првој верзији нацрта измена закона, замениће постојећу максималну казну од 30 и 40 година и односиће се за најтежа кривична дела и најтеже облике тешких кривичних дела, а пре свега за убиства деце и трудних жена. Ипак, упркос предлогу Фондације „Тијана Јурић“ да се условни отпуст искључи, он ће ипак постојати као могућност, те ће осуђеници моћи да траже да после 27 година проведених у затвору изађу на условну слободу. Уколико суд донесе позитивну одлуку, условни отпуст осуђеника трајаће 10 година од дана када је условно отпуштен.

Такође, доживотни затвор неће моћи да се изрекне особи која је у време извршења кривичног дела била млађа од 21 године живота.

НАПАД НА АДВОKАТЕ

Досад непозната јавности новина односиће се на нападе на адвокате. Kо нападне адвоката или члана његове породице због рада адвоката, казниће се затвором до три године. Међутим у одмеравање казне узеће се и шта је приликом напада учињено адвокату, па тако ономе који нанесе лаку телесну повреду адвокату претиће казна до пет година затвора.

„ТРИ УДАРЦА“

Према првој верзији нацрта измена Kривичног законика, на снагу ће ступити и закон познатији као „три ударца“ који ће подразумевати да вишеструки повратници буду строже кажњавани. Kако се сазнаје, ова измена значиће да ће судови обавезно изрицати казну изнад половине прописане казне под два услова – ако је учинилац раније два или више пута осуђен за умишљајна кривична дела на затвор од најмање једне године, односно ако од дана отпуштања учиниоца са издржавања казне до извршења новог кривичног дела није протекло више од пет година.

ДИЛЕРИ

Оштрије казне прете и дилерима. Тако ће се казном од пет до 15 година затвора казнити онај ко продаје, нуди на продају или без накнаде ради даљег стављања у промет даје опојне дроге малолетнику, душевно болесном или особи која се лечи од зависности од опојних дрога. Ова казна прописана је и за оне који дрогу продају или нуде у васпитној или образовној установи, затвору, кафићу, јавној приредби.

ПРИПРЕМА УБИСТВА

Новина у Kривичном законику биће и кажњавање оних за које се утврди да су припремали убиство. Kако стоји у првој верзији нацрта измена закона, свако ко набавља или оспособљава средства за извршење кривичног дела или отклања препреке за његово извршење или са другим договара, планира или организује његово извршење или предузме другу радњу којом се стварају услови за његово непосредно извршење, казниће се затвором од једне до пет година.

Извор: Srbija Danas/Blic