Издвајамо Русија Србија

ФИЛИМОНОВА ЗАЛЕДИЛА СРБИЈУ: Москва вас је оставила на цедила, Вучић ради на два колосека ОДВЕШЋЕ НА ДНО И РУСИЈУ

Тренутно нико нема одговор на питање шта тачно представљају вишемесечни српски антивладини протести. Овакво мишљење изнела је руској новинској агенцији ЕАДаилy експерт за Балкан Ања Филимонова.

Подсећамо да су протестне акције под паролом „Један од пет милиона“ започеле у Београду пре више од четири месеца, а затим су се прошириле и на друге градове Србије. У Београду је 13. априла испред зграде парламента одржан до сада најмасовнији митинг на којем се, према различитим проценама, окупило од 50 до 100 хиљада грађана. У току манифестације организатори протеста из опозиционог „Савеза за Србију“ прочитали су захтеве српским властима: формирање заједничке комисије у којој ће бити заступљени представници власти и опозиције која треба да припреми услове за спровођење фер избора, избор новог састава регулаторног тела које се бави радом српских медија, избор редакционог колегијума редакције информативног програма државног канала РТС, у чији састав не би ушли партијски активисти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима експерта, ми знамо да се већ више од три месеца буквално сваког викенда скоро у свим већим градовима Србији одвијају протести у којима учествује осетан број грађана.

„Просто је бесмислено порицати ту чињеницу. С друге стране, шта ми видимо: нико није избио међу лидере протеста. Нема човека који би себе одредио као руководиоца тих акција“, наставила је Филимонова. С једне стране, у њима учествују политичари који су били на руководећим дужностима у структурама претходне демократске власти: бивши градоначелник Београда Драган Ђилас и бивши министар спољних послова Вук Јеремић, подсетила је она. Са друге стране, истакла је, у протестима учествује патриотска опозиција, углавном заступљена партијом „Двери“ и њеним лидером Бошком Обрадовићем.

„То је прилично сумњива комбинација. Из личног искуства свако од нас може да каже да организација тако систематске и масовне, редовне манифестације највероватније није могућа без спољног извора финансирања и извесног руководства. Али нема тачних доказа, осим састанка једног од активиста са представницима америчке амбасаде. Овде за сада нема о чему да се говори“, сматра Ања Филимонова.

Према њеном мишљењу, не треба игнорисати и други моменат: када званични представници или медији говоре о западном трагу у организацији масовних иступања, одмах се намећу извесна питања. „Зашто се моментално удара ознака да су протести несумњиво прозападни? Српско друштво то не види. Заиста, за сада нема информација ни о организаторима, ни о извору финансирања. На пример, Вучићеве аутобусе које он користи за организацију својих псеудомасовних акција сви виде, поделу сендвича виде, груб организациони рад виде. Не поричем учешће Запада, али покушавам да објасним да се не сме одрицати право српском народу на протест“, истакла је Филимонова.

Према њеном мишљењу, слично лепљење ознака сведочи о једностраном, грубом прилазу који, нажалост, открива огромне проблеме у спољној политици Русије на Балкану. „Као прво, проблем је везан за то, што сама Русија на Балкану нема никакве стратешке планове. По правилу, постоји рефлексна, тактичка реакција, која није условљена принципима и аргументима, већ строго материјалним интересима. Нажалост, за сада се ситуација не мења. Русија не поставља себи јасне задатке у Србији, не решава их и нема организације које би се бавиле решавањем тих питања. Ми видимо следећу слику: руски органи и руски медији потпуно игноришу чињеницу да Вучићев режим у суштини носи антидржавни, антинационални и у целини аморални карактер“, изјавила је Филимонова.

Према речима експерта, када она говори о антинационалном карактеру српског режима, у првом реду има у виду питање статуса Косова и сарадњу Србије са НАТО-ом. Ако се сумирају резултати преговарачког процеса Београд-Приштина, сви кораци које предузима београдска власт указују на то да су Приштини дати сви атрибути суверенитета, сматра руски историчар.

„Хтели ми то да признамо или не, али ʼРепублика Косовоʼ постоји захваљујући завршним, кључним мерама Београда. Живот је у ʼРепублику Косовоʼ удахнуо Београд. И може се упутити питање руским медијима – ако тако бескомпромисно лепите етикете на српске протесте, можда не би било на одмет испољити исту такву принципијалност по косовском питању и назвати ствари својим именом – рећи ко је осигурао егзистенцију ʼРепублици Косовоʼ и ко у суштини ствара ʼВелику Албанијуʼ“, предложила је саговорник ЕАДаилy.

Говорећи о проблему сарадње Србије и НАТО-а, експерт је подсетила да је управо Вучићем режим прешао на највиши стадијум сарадње са Северноатлантском алијансом под називом ИПАП, да је управо актуални председник Србије потписао техничке протоколе уз главни споразум СОФА, без којих овај документ би био само „мртво слово на папиру“, а пре тога био је склопљен низ споразума, укључујући потпуну размену информација са америчким специјалним службама. „Србија не мора да ступи у НАТО – НАТО је потпуно у Србији. Ступање у НАТО ће имати само психолошки ефекат“, додала је Филимонова.

Поред контроле српске армије, САД су успоставиле контролу над српским друштвом. „То је финансирање огромне мреже невладиних организација. Пре свега имам у виду УСАИД и друге организације, које популаришу ʼдемократске вредностиʼ, а у суштини разарају традиционалне принципе српског друштва. Поред тога, реч је о контроли медија“, истакла је Филимонова, подсетивши да управо САД контролишу у Србији оне медије, у којима се објављује најквалитетнија критика Вучићевог режима. „Американци раде на два колосека, а у Русији нема ничег сличног. Српски народ види да нема смисла да тражи правду на руским ресурсима. Несумњиво, Срби управо од Русије очекују правду, и они то овде, [од нас,] не виде“, изјавила је она.

Експерт сматра да се Русија на исти начин односи и према српским протестима – „неосновано лепи етикете, потпуно игноришући и затварајући очи пред чињеницом да Вучић разара државне структуре. У току је распад свих органа власти, а корупција достиже невиђене размере“.

„Овај режим свим својим дејствима у погледу Косова и у погледу НАТО-а показује да за њега нема и неће бити ограничења по тим питањима. Овај тим ће испуњавати одређене задатке до краја, ма какав био тај крај. За руску политику тај тим је безнадежан. Вучић ће на дно са собом повући и Русију. Треба подвући да Запад ову политику води не због Вучића и чак не ни због Косова. Запад чисти Балкан од Русије, између осталог подговарајући је да подржи политички леш. Од Русије се захтева да испоручује МиГ-ове, да разрађује планове испоруке енергената, који се не реализују и неће се ни реализовати. Зато што они зависе од глобалних фактора, а ови фактори на Балкану решавају потпуно друге задатке“, резимирала је Ања Филимонова.

 

Извор: stanjestvari. com