Издвајамо Србија

ЈЕРЕМИЋ НАЈАВЉУЈЕ РАДИКАЛИЗАЦИЈУ ПРОТЕСТА: Време је за промену форме исказивања незадовољства!

Фото: Јутјуб

Председник Народне странке и један од лидера Савеза за Србију Вук Јеремић изјавио је у Новом дану да је неопходно да дође до радикализације протеста уколико се до 13. априла не испуне захтеви.

“Време је дошло за промену форме исказивања незадовољства. Власт је одбила да се осврне на захтеве великог броја грађана који у великом броју градова и општина широм Србије протестују, мислим да је од 14. априла неопходно почети са другим формама исказивања незадовољства које ће онемогућити Александру Вучићу и режиму да настава да игноришу ту чињеницу”, рекао је Јеремић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Појашњава да при томе не мисли на изазивање физичких инцидената.

“Мислим на различите интелигентно осмишљене форме грађанске непослушности које би парцијално блокирале функционисање делова режима, не система који омогућује нормалност у животу грађана”, истиче Јеремић.

Додаје да би морало да буде више храбрости у том чињењу и каже да је спреман да поднесе тај ризик.

“Четири месеца је било и више него доста да режим чује поруку грађана. Нису то хтели да ураде, време да се окрене нови лист”, поручује он.

Јеремић каже да би било каква врста “сепаратног или тајног договарања са режимом било велеиздаја грађанских протеста”.

“Против сам рушења власти револуционарним методама, против рушења власти на улици. То је легитиман вид политичке борбе, али Народна странка се залаже за промену власти путем изборног процеса. Али не било каквог. Изборни процес који смо имали у последњих неколико година нема везе са демократским, фер и поштеним изборима. Донели смо одлуку да на таквим изборима не учествујемо”, рекао је Јеремић.

Да не би дошло до бојкота избора и даље поларизације, додаје Јеремић, мора се успоставити дијалог власти и опозиције.

Говорећи о протесту 13. априла у Београду, Јеремић је рекао да очекује да људи из других градова самоорганизовану дођу, али верује да ће гро људи бити из престонице.

Одговарајући на питање о најави протеста испред ТВ Пинк, Јеремић каже да је реч о приватној телевизији, али која је добила националну фреквенцију да је “поштено и у складу са законом користи”.

“ТВ Пинк на најноторнији могући начин крши законске прописе који дефинишу додељивање националне фреквенције и који између осталог подразумевају фер, поштено и балансирано извештавање о политичким догађајима у земљи”, објашњава Јеремић.

“Брутална харанга, али неће ме поколебати и уплашити”

Коментаришуће насловнице појединих српских медија где се доводи у везу са корпуцијом док је био на функцији у Уједињеним нацијама, Јеремић је рекао да то представља наставак “бруталне харанге” која се води против њега, али и других опозиционих лидера готово свакодневно и путем свих канала медијске комуникације.

“Та прича је завршена. У Америци је било суђење неким људима који су били оптужени за злоуптребу одређених средстава и након вишегодишње истраге америчких државних органа тужилац је изашао са званичним дописом да, мене су позвали – ја сам био председник Генералне скупштине УН – у форми сведока, никада нисам био осумњичен нити окривљен и да истрага никад није била усмерена против мене”, нагласио је Јеремић.

Метју Ли, ког медији представљају као кредибилан новинарски извор, добио је доживотну забрану приступа згради УН, додаје Јеремић.

“Одузета му је лиценца извештача из УН због ширења лажних вести и напада на функционере, пре свега на генералног секретара Антонија Гутереша”, каже Јеремић.

Он подсећа и да, док је био кандидат за генералног секретара, био под “лупом” великих сила који су детаљно “прочешљали” биографију и финансије.

“Све информације том Лију шаље и сервира један, наводно, истраживачки новинарски портал који се зове Антидот”, тврди Јеремић и истиче да је то “режимска пропагандна јединица”.

Што се тиче домаћег правосуђа, додаје Јеремић, ако постоји било каква сумња поставља се питање како је могуће да га нико није позвао на разговор у полицију или тужилаштво.

Одговарајући на питање о ранијој изјави да приходује од тога што је члан борда Партнерс групе, Јеремић је рекао да једноставном претрагом на Гуглу се могу наћи информације о његовом ангажовању у тој компанији.

“То је тело које саветује једну велику инвестициону кућу око ризика улагања у одређеним деловима света и сви они који имају међународно искуство су им интересантни. Мој је ‘грех’ што сам одлучио да све приходе пријавим у Србији јер сам одабраом да овде живим и плаћам порез. Пореска управа има све податке о мојим примањима. Шта она са њима ради? Доставља их Маријану Ристичевићу који са тим излази у Скупштину, а после то преносе провладини таблоиди”, каже Јеремић.

 

Извор: Н1