Издвајамо Русија

МИСТЕРИОЗНИ „ЗАСЛЕПЉИВАЧ“: Руски Су-57 је управо постао НЕПОБЕДИВ, прави пример ТЕХНОЛОШКЕ СУПЕРИОРНОСТИ (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Руски конструктори су приликом развоја новог ловца пете генерације Су-57, остварили технолошки продор у неколико важних области: развијен је нови систем за управљање вектором потиска, нови систем за употребу хиперзвучног оружја, нови типови радара који ће скенирати простор бочно и иза летелице.

Међутим, све ово може засенити нова технологија која ће омогућити одбрану авиона од противничких ракета које су опремљене инфрацрвеним самонавођеним бојевим главама, пише портал Бог Рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како и код других авиона пете генерације, као што је то нпр. амерички Ф-22 Раптор, и на руском Су-57 се налазе сензори који упозоравају пилота да се налази на радару, и да према њему лети непријатељска ракета. Међутим, за разлику од „американца“, руски авион је добио и турелу, која му омогућава да помоћу снажног ласера „ослепи“ притивничку ракету. Овај систем је употребљив како у блиском ваздушном боју, тако и приликом пробоја непријатељске противваздухопловне одбране, наводи се на америчком интернет сајту Милитарy Wатцх Магазине.

Турела овог система које је ефикасно против ракета са инфрацрвеном главом са самновађење, налази се на врху тела летелице, код пилотске кабине, а такође и са њене доње стране. Недавно је сличан систем постављен али на знатно већим летелицама, као што је то случај са америчким војно-транспортним авионом Ц-17. Руска минијатуризација компоненти овог система и њена примена на ловачким авионима, представља изузетан технолошки прогрес. Ови одбрамбени комплекси су веома ефикасни против ракета са инфрацрвеним главама са самонавођење, као што су америчке ракете класе ваздух-ваздух АИМ-9, али и ракете које се лансирају из лаких преносних лансера Стрела-2М и други.

Су-57 је авион који је намењен за остваривање ваздушне превласти над непријатељем, и тешко да ће имати борбени додир са ПВО системима кратког домета, који се лансирају са рамена-преноси руски интернет портал РГ. Зато је логично закључити да су ови системи поред ракета земља-ваздух, још ефикаснији у судару са ракетама ваздух-ваздух, које се употребљавају у блиском ваздушном контакту.

Високе маневарске способности, надпросечна „стелтност“, као и заиста респектабилне могућности када је у питању вођење противелектронске борбе, омогућавају Су-57 да се ефикасно супротстави и избегне напад који је инициран са ракетама средњег и великог домета. Способност „ослепљења“ непријатељских ракета класе ваздух-ваздух са инфрацрвеним самонавођеним бојевим главама, прошириће његову способност да се супртостави и ракетама кратког домета, које се користе у блиског ваздушној борби. У блиском судару је доста сложеније применити ракете са радарски самонавођеном бојевом главом. Дакле, нови руски ловац пете генерације може постати неухватљив за нову генерацију америчких ракета АИМ-9X, британских АИМ-132, израелских Пyтхон-5 и совјетских-руских Р-73, коју користи известан број земаља Источне Европе.

Способност избегавања ракета класе ваздух-ваздух, које су опремљене инфрацрвеним самонавођеним бојевим главама, даће руском авиону озбиљну предност, коју остали авиони за сада немају.

 

Извор: Бог Рата/srbijadanas.com