Издвајамо Србија

МЛАДИ И ЗДРАВИ, А НИЈЕ ИМ ДОБРО: Зашто се ових дана многи жале на вртоглавице, главобоље и да им „СРЦЕ ПРЕСКАЧЕ“

Вртоглавице, главобоље, аритмије, малаксалост, тегобе су које чак и млади и рекло би се здрави интезнивно осећају ових дана, а да то није само ствар на коју се жале између себе, потврђују и подаци Хитне помоћи, која ових дана бележи већи број позива него иначе.

Многи млади људи се у последње време жале да им „срце прескаче“, а и чињеница је да инфаркт, болест која је карактеристична за старију животну доб, све чешће погађа све млађу популацију, што је данак убрзаног темпа живота, свакодневног стреса, али и лоших животних навика.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Здрави да обрате пажњу на притисак и вирусне инфекције

Кардиолог, др Драган Симић сматра да наравно да има особа које су осетљивије при промени времена, односно када температуре и ваздушни притисак осцилирају, као и када је ветровито.

– Мој савет грађанима јесте да, уколико се лоше осећају и немају снаге, прво провере крвни притисак, а онда и да ли имају вирусну инфекцију. Сада је време вируса, а људи симптоме попут кијања и кашља погрешно протумаче. Уколико нема проблема са прве две ставке, онда је потребно да живе активно и здраво како би се осећали боље: да уносе довољно течности, да се крећу, да имају редовне оброке, не пуше… – каже др Симић и додаје да људи понекад придају превелики значај временским приликама и њиховом утицају на здравље.

Међутим, ако је особа суштински здрава, симптоми ће бити пролазни, те нема места паници нити потребе за јављањем лекару, каже др Станојевић.

– Пролеће је време када се излази из зимског периода ослабљеног имунитета, без обзира на то да ли је зима била блага – каже Станојевић.

Он напомиње и да је зима у односу на лето период доста једноличније исхране, те и да то има утицаја на имунитет и на нашу осетљивост током пролећа.

Нервоза, малаксалост и лоша концентрација

Ипак, да временски услови утичу на здравље и расположење људи, сведочи и то да Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) води рачуна и о такозваној биометеоролошкој прогнози и даје редовне извештаје и савете грађанима.

Данашња биометеоролошка прогноза, тако, каже да прилике могу условити извесне тегобе код срчаних болесника и особа са психичким оболјењима. Променлјиво расположење и нервоза су могуће метеоропатске реакције. Неопходна је повећена пажња свих учесника у саобраћају.

Иако ова прогноза указује да се сутра очекује релативно поволјна биометеоролошка ситуација, графички је приказана исто као и данашња: не баш срећним смајлијем. Опрез се тако саветује особама са кардиоваскуларним и психичким тегобама. Метеоропатске реакције се могу јавити у виду малаксалости, нервозе и лоше концентрације.

Додаје да је малаксалост код физички здравих особа заправо повезана са дубљим проблемима, па чак и показатељ благе депресије.

Промене времена

Како објашњава лекар опште медицине, са дугогодишњим искуством, др Петар Станојевић, симптоми попут главобоље, тахикардије, проблема са крвним притиском, могу се јавити код свих грађана услед промене времена, па чак и код здравих људи.

Хитна: Имамо више позива него иначе

У Хитној помоћ кажу да их грађани зову у већем броју него иначе у овом периоду, а разлог због којих се јаваљу су најчешће тегобе због крвног притиска и то углавном повишеног, затим главобоље и проблеми са алергијама.

– Најчешће нас позивају хронични болесници, којима је потребно више времена да се адаптирају на промену временских услова – кажу из Хитне помоћи.

Међу хроничним болесницима који осећају тегобе, предњаче они са

кардиоваскуларним обољењима. Наиме, промена атмосферског притиска најпре утиче на промену крвном притиска, а особама са крхким, старим, оштећеним крвним судовима, или онима са тромбом, таква промена временских прилика најтеже пада, објаснили су из диспечерске службе Хитне помоћи.

То значи да су учесталији проблеми са шлогом и инфарктом.

Савет хроничним болесницима јесте да редовно узимају терапију, и да током дана у којима осећају снажнију неугодност, провере са својим лекаром да ли је потребно узимати још неки додатни лек.

Из Хитне помоћи напомињу и да је честа појава да особа пати од пролећне алергије, али да то не уме да препозна. То обично не буде јака алергијска реакција, па људи мисле да имају „обичну“ кијавицу.

 

Извор: Курир.рс/Блиц