Издвајамо Србија

На Косову ЦРВЕНИ СТЕПЕН БЕЗБЕДНОСТИ уочи Васкрса, ТАКТИЧКИ БАТАЉОНИ СПРЕМНИ: Божа Спасић о позадини ДЕМОНСТРАЦИЈЕ СИЛЕ

Позив на подизање борбене готовости Кфора који је упутила НАТО команда, али и америчка администрација вероватно је мотивисан тероризмом у Шри Ланки и масакром на католички Васкрс.

Сваки верски празник Срби на Косову и Метохији дочекују са стрепњом, па је тако и уочи предстојећег Васкрса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Атмосфера, која је иначе пуна тензије, додатно је подгрејана учесталим вежбама мисије Кфора, чији представници и не крију да њихове јединице раде на увежбавању брзог дејства у случају немира.

Кфоров тактички батаљон на Косову и Метохији већ данима ради на антитерористичким вежбама и вежбама за контроле масе у случају немира. У тај тренинг укључена је и мултинационална борбена група Запад, а све у циљу брзог дејства у различитим ситуацијама које могу угрозити тренутно безбедно и мирно окружење.

Ако овоме додамо да је најављено да ће косовска полиција појачати обезбеђење око српских светиња током празника, чињеница је да Срби поново с правом стрепе како ће прославити своје празнике.

Фото: Јутјуб

Бивши оперативац Државне безбедности Божидар Спасић каже да иако на први поглед све делује као уобичајена процедура војне мисије Кфор уочи великих празника, не сме се сметнути са ума да је све могуће.

– Међутим, оно што је посебно интересантно је то што је у питању подизање борбене готовости на наранџасти или чак црвени аларм који је упутила НАТО команда, али и америчка администрација. Вероватно су поучени искуствима која су се десила у Шри Ланки, где се догодио велики терористички напад на католички Ускрс. Косово и Метохија је једно од места на којима има много православних светиња и зато се никад не зна – каже Спасић.

Оно на шта Спасић посебно скреће пажњу је чињеница да се непосредно пред наше празнике на Косово и Метохију вратила група исламских терориста наводно са својим породицама.

– То су приче за малу децу! У питању је 110 активних бораца који су били припадници ДАЕШ-а. Само двоје, троје њих је наводно приведено, док су остали под оперативном обрадом. Овде се поставља питање да ли је подизање мера безбедности уочи Ускрса повезано са потенцијалним нападима на српске средине? Мислим да није и верујем да је у питању то да је Кфор подигао безбедност како би себе заштитио, јер знају да за време празника опада пажња у погледу безбедности, односно да се један део војника опусти – верује Спасић.

Било како било, додаје Божидар Спасић, Срби су у овом моменту веома опрезни у погледу своје безбедности, што никако није на одмет.

– Мада, када терористи намере да изврше неку операцију готово да их ништа не може спречити. А Косово и Метохија дефинитивно постаје све више језгро терориста где постоје кампови за њихову обуку. На Балкану тренутно имамо два озбиљна кампа исламских терориста, један је у Босни и Херцеговини, други је на Косову и Метохији. То ће свакако имати последице и отуда и појачане мере безбедности свих снага – наглашава Спасић.

Он напомиње да иако Кфор има примаран задатак да штити Србе од напада сваке врсте, па и исламских терориста, ипак је сигуран да су те мере Кфора уперене на заштиту припадника те мисије.

 

Извор: srbijadanas.com/rs.sputniknews.com