Издвајамо Србија

НОВЕ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О РАДУ: ЛАЖНА БОЛОВАЊА кажњаваће се ОТКАЗОМ!?

Фото: Pixabay.com

Најављене измене Закона о раду предвиђају да послодавци могу дати отказ запосленима који отварају лажна боловања, а којих је у овом тренутку, како се процењује, око 30.000 на годишњем нивоу, објавила је у априлском издању „Нова економија“.

Како се наводи у тексту, резултати контроле које је прошле године урадио Републички фонд за здравствено осигурање показали су да је око 11 одсто запослених било на боловању 2017. године из потпуно неоправданих разлога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предлагач ових измена је Привредна комора Србије, а њени представници објашњавају да је суштина предлога да послодавац може да затражи извештај здравствене установе на основу кога би се утврдила основаност боловања, ако је у току једног месеца проценат запослених који су били одсутни већи од десет одсто.

Ако се утврди да је дошло до злоупотребе права на боловање, послодавац може да запосленом да отказ, наводи лист.

Евентуалне измене и усвајање нове верзије закона наћи ће се пред Народном скупштином тек средином 2020. године, а до тада ће се разматрати све иницијативе и решења, па и она која се тичу спречавања и санкционисања злоупотребе боловања, кажу за лист у Министарству рада.

Додаје се да су од јануара до октобра 2017. године покренута 1.322 поступка контроле привремене спречености за рад, и то на захтев послодавца у 708 случајева и матичне филијале у 445 случајева.

У Министарству здравља најавили су да је то само почетак ригорознијих контрола и да ће доћи до детаљније провере отварања боловања због дијагноза на које се здрави људи најчешће „извлаче“.

 

Извор: Тањуг