Издвајамо Православље

ОВА ЦРКВЕНА ПРАВИЛА МНОГИ НЕ ЗНАЈУ: Данас ће сви фарбати јаја, али пре него што их спустите у воду, ОБАВЕЗНО урадите ово!

Један од најрадоснијих празничних обичаја свакако је фарбање јаја које се фарба или четвртком или петком. Међутим, мало верника зна да постоје правила која би требало испоштовати приликом фарбања јаја.

Традиција налаже да се јаја фарбају на Велики петак, мада је савремен живот увео промене у темпо, те сада многи фарбају и четвртком.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оно што је свакако остало јесте обичај који треба испоштовати пред овај верски празник.

Домаћица се најпре прекрсти и помоли богу, затим у суд са водом, у коме ће кувати и фарбати јаја, додаје мало освећене водице – васкршње или богојављенске.

Пре фарбања јаја можете да ишарате растопљеним воском и пером. Најпре се перо загреје, па се тако вруће умаче у восак, а онда се по јајету пише и црта. Углавном се пише X. В. и В. В. (Христос Васкрсе и Ваистину Васкрсе), цртају крстићи, цветићи и сличне фигуре.

На шпорету ври вода са бојом, домаћица у њега спушта јаја, пазећи да равномерно буду обојена.Прво обојено јаје, оставља се на страну до идућег Васкрса и зове „чуваркућа“.

Подсетимо, симболика фарбања јаја је снажна и то се ради као сећање на Марију Магдалену Мироносницу, која је приликом путовања у Рим како би проповедала Јеванђеље, посетила цара Тиберија коме је, у знак пажње и као новогодишњи поклон, предала црвено јаје уз „Христос Васкрсе“. Јаја су црвена као симбол Исусове невино проливене крви, али је и боја васкрсења.

 

Извор: Блиц жена