Издвајамо Свет

ПУТИН УМИРЕ ОД СМЕХА! КОМИЧАР ПОБЕДИО ПОРОШЕНКА НА ИЗБОРИМА: Ово је нови председник Украјине (ФОТО)

Први резултати

Украјински комичар Володимир Зеленски остварио је убедљиву победу у другом кругу председничких избора у Украјини, над актуелним председником Петром Порошенком.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према резултатима анкета, Володимир Зеленски освојио 75 одсто гласова а досадашњи председник петро Порошенко око 25 одсто, јавља Ројтерс.

Фото: Јутјуб

Међутим, упркос слављу Зеленском је полиција закуцала на врата јер је прекршио закон о тајности избора у Украјини. Наиме, он снимљен како показује камерманима гласачки листић са својим именом.

Иначе, украјински председник има значајна овлашћења када је у питању безбедност, одбрана и спољни послови земље.

Ројтерс констатује да Украјина упливава у непредвидиве политичке воде након што су анкете показале да је Зеленски, који нема политичког искуства, однео убедљиву победу.

Победа Зеленског са толиком разликом представља горак ударац за Порошенка који је на власти од 2014. године.

Фото: Јутјуб

Зеленски је доминирао и у првом кругу избора пре три недеље, када су гласачи бирали између 39 кандидата.

Кампању су обележили раскошни онлајн огласи и испади смишљени да би привукли пажњу, наводи ББЦ на српском.

Зеленски (41) је тако инсистирао да Порошенко и он ураде тест на алкохол и дроге пре него што се суоче у дебати, на шта је Порошенко пристао.

И тако, први пут у историји Украјине, ривалски кандидати су се сликали како дају крв на анализу.

Дебате међутим није било, јер кандидати нису могли да се договоре око тога када тачно би требало да се одржи. Порошенко се зато 14. априла појавио сам на претходно договореном месту – највећем стадиону у Кијеву – упустивши се у дебату са празном столицом.

У првом кругу 31. марта, Зеленски је освојио 30,2 одсто гласова, скоро двоструко више од Порошенка који је освојио 15,9 одсто.

Зеленски се обраћао млађим Украјинцима играјући на њихову одбојност према корупцији и интересима крупног капитала.

Његов досадашњи успех указује на то да, наводи ББЦ, постоји огромна жеља за политичком променом у земљи коју непрестано потресају корупционашки скандали, а сиромаштво је широко распрострањено.

Ко је Владимир Зеленски

Двадесетогодишњи добровољци водили су му кампању постовима на Фејсбуку, Јутјубу и Инстаграму. Од гласача је тражио да дају свој допринос идејама за вођење будуће политике.

Владимир Зеленски, будући председник Украјине потиче из индустријског града Криви Риха који се налази на југу земље. Тамо је студирао право, али се на крају одлучио за глумачку каријеру. је политичар без претходног искуства и богатства, а политичкој историји Украјине остаће упамћен као кандидат који није одржао ниједан митинг. То бирачима није сметало да му укажу поверење и да у првом кругу председничких избора освоји 30 посто гласова.

Зеленски је своју каријеру глумца започео у емисији која је била популарна у бившим републикама Совјетског Савеза. Заједно са још неколико сарадника је 2003. године покренуо продуцентску кућу Квартал 95, која је временом постала јако успешна, а сада производе серије, филмове, анимиране садржаје, као и комичне емисије.

Зеленски је ипак најпознатији по својој улози у сатиричној серији Слуга народа, где глуми обичног и скромног учитеља који након страственог говора о корупцији постане председник. Кроз своју кампању Зеленски је покушао да сруши правила која постоје о председничким кампањама, истичући себе као нешто потпуно ново и другачије. Уместо митинга и политичких говора, он се фокусирао на друштвене мреже чиме је привукао велики број младих гласача.

Зеленски је такође успео да задобије и подршку руске мањине у Украјине. Често је у својим обраћањима причао на украјинском и руском, што је било значајно у тренутку када је употреба руског језика у Украјини контроверзно политичко питање. Још једна политичка норма коју ју Зеленски прекршио јесте давање предизборних обећања и предлога политика. Једна од његових популарних реченица је: „Нема обећања, нема разочарања“. Уместо конкретних предлога он даје визију Украјине као земље без корупције, сиромаштва и бирократије.

Зеленски се номинално залаже за улазак Украјине у НАТО и ЕУ, али сматра да пре тога треба дати грађанима да се изјасне на референдуму. Изјавио је да жели да сукоб на истоку Украјине престане, као и да је спреман да преговара са Путином око тога. Зеленски је истакао да ће Крим бити под чврстом контролом Москве све док је Путин на власти, и да је нереално очекивати неку промену. Међутим, он није дао никакве опипљиве предлоге својих решења за ова горућа питања у Украјини.

Као приоритет у унутрашњој политици нагласио је борбу против корупције и заустављање масовног одласка Украјинаца у западне земље. Недостатак конкретних предлога је заправо допустио гласачима да према својим жељама сами допишу за шта се Зеленски залаже, што га је учинило само привлачнијим избором за председника.

Има 3,6 милиона пратилаца на Инстаграму – много више од Порошенка, који има свега 255.000.

 

Извор: Ало.рс/РТ/Талас.рс