Издвајамо Србија

РАДНИЦИ ЗАКУПИЛИ ФАБРИКУ У СТЕЧАЈУ У ТРСТЕНИКУ И ЗАРАЂУЈУ МИЛИОНЕ! Сад извозе у 36 земаља и ево кога траже да запосле!

Фото: Pixabay.com

Пре три године, 677 радника трстеничке “Прве петолетке” уложило је по 60.000 динара, од новца који су добили за социјални програм, и закупило фирму у стечају. Основали су своје предузеће, задржали старе купце и освојили нова тржишта. Ово предузеће тренутно има око 900 запослених.

Трстеничка „Прва петолетка” извози 80 одсто својих производа у 36 земаља света. Од продаје пумпи, цилиндара, хидрауличних брава и резервоара, прошле године приходовали су 12 милиона, а чиста добит је пола милиона евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Битно је да се ради и да има шта да се ради, кажу радници: „Ако будемо радили онда ћемо и да опстанемо.”

„Услови су одлични. Имамо и грејање сада. Радим већ 36 година у овој истој хали. Плата нам је редовна, значи сваког месеца истог датума примамо. Све је у реду.”

Како јавља ртс.рс највећи купци „Петолеткиних” производа су компаније из Русије, Белорусије и земаља Европске уније. Прошле године освојили су и тржиште Алжира.

„Ми смо од почетка, од пре три године, у првој уградњи у Камазу и то нам је главни купац”, објашњава Велибор Дмитрић, директор производње ДОО „Прва петолетка”. „На месечном нивоу, то је отприлике 500.000 до 600.000 евра.”

За потребе руског Камаза, месечно се у Трстенику произведе 4.000 ручних пумпи за подизање кабине и резервног точка.

„Веома смо заинтересовани за нови кадар, да подмладимо старосну структуру у фабрици која је сада веома неповољна”, каже Љубисав Пантић, директор ДОО „Прва петолетка”. „Овде радници у просеку имају педесетак година и неопходни су нам млади радници који ће носити будућност овог колектива.”

Прошле године примљено је 25 нових радника а тренутно је, у оквиру дуалног образовања, 15 ученика трстеничке Техничке школе на пракси у „Првој петолетки”.

 

Извор: Курир.рс/РТС