Издвајамо Србија

Рођени пре 1989. можда ће поново морати да се вакцинишу против малих богиња, јер епидемија узима маха

Фото: Pixabay.com

Већина оболелих су деца чији су родитељи одлучили да их не вакцинишу

Већина оболелих су деца чији су родитељи одлучили да их не вакцинишу, или људи који одбијају да приме вакцину, али опасност од инфекције прети и одређеним групама људи које су примиле вакцину. Америка се суочава с највећом епидемијом малих богиња од када је болест искорењена у тој земљи 2000. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније овог месеца израелске службе за јавно здравље саопштиле су да је 43-годишња жена пала у дубоку кому због компликација после инфекције вирусом малих богиња. И овде је, као и у САД, ширење болести углавном последица преношења заразе између невакцинисаних група људи.

Поменута Израелка је била стјуардеса авио-компаније, која редовно лети на линији САД-Израел, па је могла да се зарази у једној од те две земље. Иако је била вакцинисана, ниво заштите није био подједнако добар као код већине људи данас.

Након што напуне годину дана, данашња деца примају две дозе ММР вакцине (против малих богиња, заушака и рубеола), али још осамдесетих година XX века примала су само једну дозу. Тек 1989, након низа епидемија, стручњаци за јавно здравље у САД увели су и ревакцинацију. Ова вакцина није савршено делотворна против малих богиња чак и са две дозе (97 одсто ефикасна), али је то ипак боље од само једне дозе (93 одсто).

То, наравно, не значи да сви који су рођени пре 1989. треба да пожуре да се поново вакцинишу. Амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ), међутим, препоручује особама које су између 1963. и 1967. примиле „мртву вакцину“, тј. вакцину која садржи целе микроорганизме убијене хемијским путем, да се сада заштитите ММР вакцином, јер најстарија варијанта вакцине није нарочито ефикасна.

Познато је да отпорност на вирус малих богиња који нам обезбеђује вакцина може да ослаби после више година или деценија, чак и код људи који су примили две дозе. Истраживања су такође показала да је епидемија заушки код младих повезана са бржим слабљењем отпорности код особа које су примиле ММР заштиту, због чега неки научници позивају на увођење треће дозе у 18. години живота.

 

Извор: Ало.рс/Блиц