Издвајамо Свет

РУСИЈА ЈАВНО ОПАЛИЛА ШАМАРЧИНУ ЗАПАДУ: Отимате Косово и иза леђа Србије правите “Велику Албанију”

Министарство спољних послова Русије указало је на то да се интензивирају напори да се интегришу области насељене Албанцима на Балкану.

Руско министарство је упозорило да се тиме компликује дијалог Београда и Приштине и подрива атмосфера поверења широм региона.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министарство је у саопштењу оценило да “западни покровитељи Тиране настављају да се претварају да не примећују активне ‘великоалбанске’ аспирације”.

Интензивирање напора да се интергишу области насељене Албанцима у низу суседних балканских земаља и институционализација овог процеса у оквиру регионалног Савеза албанских општина није безазлено, наводи се у саопштењу.

Руско министарство, с друге стране, наводи да не може да игнорише “низ корака које предузима актуелно албанско руководство, у вези са консолидацијом ‘албанског фактора’ у склопу регионалне политике Тиране”.

У том контексту, подсећа да је премијер Албаније Еди Рама “отворено рекао да је Косово за њега део Албаније” и да “уједињење Албаније и Косова није план Б, већ план А”.

“Реализацију тог плана, албански премијер повезао је са унутрашњополитичком и спољнополитичком дебатом око могуће корекције границе покрајине, односно у оквиру процеса дијалога посредством ЕУ с циљем постизања одговарајућег решења између Београда и Приштине”, наводи се у саопштењу.

Чини се, оцењује руско министарство, да у Тирани мисле да постизање таквог споразума између Београда и Приштине представља претпоставку за даље спровођење злогласног “‘плана А”.

Министарство је позвало западне партнере Албаније да коначно реагују на “оцигледне албанскоцентрицне тежње” Тиране и да, уместо формирања сумњивих структура на локалном нивоу, осигурају да Приштина испуни своје обавезе у вези са формирањем Заједнице српских општина на КиМ.

 

Извор: Тањуг