Издвајамо Свет

РУСИЈА ЈЕ СПРЕЧИЛА СРБЕ ДА ПОРАЗЕ НАТО 1999! Новинар ББЦ покопао Амере шокантним тврдњама!

Бивши заменик државног секретара САД Строуб Талбот тврди да је Москва одиграла кључну улогу како би престало НАТО бомбардовање 1999. тако што је разуверила Милошевића да ће стати у одбрану Србије, а подржа захтеве Запада. С друге стране, новинар ББЦ-ја Џон Симпсон који је 1999. године за британски јавни сервис извештавао из Београда демантује Талбота и тврди да је Русија спасла НАТО, убедивши београдске власти да се повуку с Косова

Амерички дипломата Строуб Талбот на сајту Брукингс, у тексту поводом 70. годишњице Алијансе, између осталог пише и о догађајима везаним за бомбардовање СРЈ 1999. године. Тада је председник САД био Бил Клинтон, а Талбот је био заменик државног секретара.

Како наводи Талбот, Борис Јељцин, који је на челу Русије наследио Михаила Горбачова, имао је посебан однос са Клинтоном. Он подсећа да је Србија бомбардована у време када се обележавала педесетогодишњица постојања НАТО.

– Клинтон је позвао Јељцина на рођендански догађај као специјалног госта, пошто су њих двојица остварили напредак у дефинисању ‘партнерства’ између НАТО и Русије – наводи Талбот у тексту који преноси Форум за безбедност и демократиију.

– Међутим, мрачни облак се надвио над нечим што би био весео догађај. Док је обележавање годишњице било у току, НАТО је био у рату са Србијом. Десетгодишње разарање у Југославији је дошло до свог опасног и крвавог климакса. Слободан Милошевић, председник Србије, водио је геноцидни рат против сопствених суграђана, муслимана на Косову. Милошевићеве снаге су чиниле масакре и протеривале десетине хиљада Косовара у суседну Македонију, стварајући тако хуманитарну катастрофу на обе стране границе и дестабилишући и саму Македонију – тврди амерички дипломата.

Како додаје, многи Руси су желели да њихова влада стане на страну Србије.

– Јељциново присуствовање састанку у Вашингтону није долазило у обзир док су НАТО авиони бомбардовали Београд. Али ,чак и током ове мрачне ситуације на Балкану, Јељцин је звао Клинтона током догађања и рекао му да ће Русија, мислећи овде на себе, преузети све дипломатске кораке како би окончала рат – пише Талбот.

Како додаје, послао је Виктора Черномирдина, једног од његових бивших премијера, да заједно са Мартијем Ахтисаријем, председником Финске, формира тим.

– Двојица лидера земаља које нису биле чланице НАТО успели су да присиле Милошевића да поклекне. Кључни фактор је била способност Черномирдина да разувери Милошевића да ће Русија стати у одбрану Србије, и не само то, Русија је подржавала захтеве Запада за обустављањем бомбардовања и да међународне мировне снаге, међу којима су биле руске војне јединице, преузму контролу над Косовом – тврди даље Талбот.

Он још додаје и да је тај „катастрофални рат коначно окончан највећим делом захваљујући руској дипломатији“

НАТО бомбардовање Југославије било је непријатно одступање од ког је данас сваког срамота, оценио је поводом двадесетогодишњице ове интервенције новинар ББЦа Џон Симпсон који је 1999. године за британски јавни сервис извештавао из Београда.

Било је то непријатно искуство од почетка до краја, које је данас готово сасвим заборављено – пише новинар ББЦ, који је експлозије НАТО бомби гледао својим очима, описује бурно пролеће од пре две деценије.

Према његовим речима, акција није била ни изблиза ефикасна како су се томе надали светски лидери, а завршила се тако што је Русија спасила НАТО, убедивши београдске власти да се повуку с Косова.

– Иако је 500 српских цивила убијено, а уништење обухватило мостове, војне објекте, електране и, што је нечувено, кинеску амбасаду – паметне бомбе и крстареће ракете које је НАТО користио нису биле успешне у уништавању српске војне опреме и наоружања. Већина тенкова и возила које је НАТО тврдио да је погодио, биле су само макете – каже новинар ББЦ.

 

Извор: Медији/Тањуг/Информер

Loading...
loading...
Loading...