Издвајамо Свет

СТРАШНА ИСТИНА! ВИКИЛИКС ОБЈАВИО: Неће вам бити свеједно кад чујете шта Путин стварно мисли о Косову

Викиликс је објавио депешу америчког амбасадора у Француској Крега Стејплтона од 12. децембра 2006. године о томе како је Запад покушао да добије подршку Русије за независност Косова.

Саветник француског председника је тада одговорио депешом о томе да Француска треба да убеди ЕУ да Србији понуди ССП без обзира на то што није било пуне сарадње са Хашким трибуналом, али је изразио забринутост због експлицитне претње тадашњег руског председника Владимира Путина да ће уложити вето на резолуцију СБ УН о Косову.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У овој тајној депеши пише да један дипломата каже да Запад треба да се припреми да делује и без Руса, као и да су САД одлучиле да Србији понуде Партнерство за мир као „подршку демократским снагама уочи избора“ и да је „председник Борис Тадић направио добру основу за евроатлантску будућност Србије“.

– Меркелова је најпре одговорила негативно наводећи Тадићев неуспех да то испуни, али Француска и даље сматра да би понуда ССП-а могла да направи разлику на јануарским изборима – рекао је француски дипломата и додао да ће Француска онда сама предложити ССП.

Викиликс је шест година касније објавио и тајну депешу Хилари Клинтон са америчким амбасадама, која је након постигнутих договора 2012. године само четири дана касније поручила свим важнијим дипломатама који су учествовали у покушају преговора Приштине и Београда да је „потребно много ангажовања на више фронтова да се испуни овај приоритет“.

 

Извор: Еспресо.рс