Здравље Издвајамо

СВАКИ ДАН ГА ПИЈЕТЕ? Нећете поверовати шта оно ради вашем организму – ОВО ЈЕ НЕВЕРОВАТНО

Фото: Јутјуб

Фантастичне чињенице и прегршт занимљивости о истинском „нектару богова“.

Пиво је једно од најстаријих и најпопуларнијих алкохолних пиц́а које је омиљено људима широм света.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али, да ли сте упознати са његовим ефектима на људско здравље? Пиво је богато протеинима и витамином Б. Хмељ је главни састојак који се користи за припрему пива, садржи флавоноиде, а такође је добар извор минерала који играју важну улогу у многим метаболичким процесима.

1. Пиво одржава здравље бубрега. Чаша пива дневно смањује вероватноц́у болести бубрега за чак 40 одсто, наводи се у недавном истраживању.

2. Влакна која пиво има у свом саставу смањују ниво лошег холестерола и штите организам од настанка кардиоваскуларних болести.

3. Пиво је богато витаминима Б1, Б2, Б6 и Б12 и свакако повец́ава нивое Б витамина у телу. Пиво садржи 30% више витамина Б6 од било ког другог извора, као и велику количину ретког витамина Б12.

4. Према другом научном истраживању, висок ниво силицијума у ​​пиву јача кости.

5. Пиво садржи лактофлавин и никотинске киселине, компоненте које унапређују сан и третирају несаницу.

6. Резултати истраживања потврђују да умерено конзумирање пива смањује ризик од можданог удара за невероватних 40 до 60 процената.

7. Пиво је одличан напитак за спречавање крвних угрушака.

8. Стручњаци указују да пиво побољшава памц́ење. Према њима, љубитељи пива имају мањи ризик од деменције и Алцхајмерове болести.

9. Дневна потрошња пива има позитиван утицај на пигментацију – кожа изгледа глатко и лепше.

10. Доказано је да две чаше пива дневно знатно смањују стрес.

Ако вам ове здравствене тезе нису довољне да већ овог тренутка извадите једно из фрижидера и кажете „живели“, можда вас неке невероватне занимљивости о „светом напитку“ у то убеде.

1. „Пиво је доказ да нас Бог воли“, изјавио је Бенџамин Френклин.

2. Амстердам плаћа алкохоличарима у пиву. За чишћење улица, локални алкохоличари добијају плату од 10 евра, пола пакета дувана за мотање и 5 пива од стране организације коју финансира влада.

3. Зитологија је наука о пиву и производњи пива, укључујући и улогу коју поједини састојци имају у производњи.

4. Стивен Петросино из Њу Камберленда у Пенсилванији је попио један литар пива за запрепашћујућих 1,3 секунди 1977. године и тако је постао светски шампион у испијању пива према Гинисовој књизи рекорда.

5. Најстарији писани запис о производњи пива стар је око 5.000 година, а написан је на каменој плочи у облику песме.

6. Пиво је једно од најстаријих пића и припрема се највероватније још од раног Неолита (раног каменог доба) илити од 9500 година пре нове ере.

7. Најстарија реклама за пиво има велике сличности са данашњим. Иако је настала 4000 година пре нове ере, приказује жену великих груди која држи два пехара и тврди: Пијте Ебла пиво – пиво са срцем лава“

8. 1814. године око 1,5 милиона литара пива је поплавило неколико улица Лондона пошто је велико корито у парохији Св. Џајлса пукло.

9. Први професионални пивари биле су – жене.

10. Најјаче пиво на свету је „Бреwмеистер’с Снаке Веном“ (у преводу Пиварев Змијски отров). Док сва нормална пива имају око 5% алкохола, овај шкотски убица има горућих 67,5% алкохола у свом садржају.

11. Биљка хмељ која се налази у пиву је из исте породице као и марихуани.

12. Истраживачи са Универзитета у Стенфорду су утврдили да се мехурићи у пиву крећу у кругу који пркоси самој гравитацији. Они се крећу према горе дуж линије самог центра где је сила трења чаше најмање изражена, а пут доле иду дуж спољашњих делова течности онда када на врху постане „пренасељено“.

13. Први пијани возач забележен је још у староегипатској митологији. Легенда говори о кочијашу који је пијан прегазио слушкињу богиње Хатор па је након тога био прикован за врата пиваре где се опио. Његово тело је тамо остављено док га нису довршили лешинари.

14. Древни Египћани су изградили пирамиде под утицајем алкохола. Према Патрику МекГоверну, археологу са Универзитета у Пенсилванији, радници у Гизи су добијали на дан око четири литре пива.

15. Када су британски пивари одлучли да продају пиво Индијцима, открили су да се исто кварило током пута. Тако су додавали додатан алкохол који помаже очувању и настало је посебно Индијско светло пиво.

16. Пиво спречава стварање камења у бубрезима. Истраживање које је објављену у Америчком журналу епидемиологије процењује да уколико дневно конзумирате флашу пиву сваког дана имате смањење ризика њихове појаве за око 40%.

17. Постоји више од 400 врста пива, а највише регистрованих марки има Белгија.

18. Рекламама за пиво у САД-у није дозвољено да приказују људе који заправо и пију пиво. Реч је о закону који им то забрањује и он каже да се на телевизији не сме приказивати конзумирање алкохолних пића.

19. Ценосиликофобија је страх од празне пивске чаше.

20. Земља у којој се пије највише пива је Република Чешка. Уз невероватно конзумирање од око 150 литара пива по глави становника у годину дана, Чеси су далеко испред било какве светске конкуренције.

21. Најскупље пиво је Виелле Бон Сецоурс. Боца кошта око 1000 долара, пинта 78 долара, а продаје се само у „Биердроме-у“ у Лондону.

22. Експерименти са пивом су много и разнолики. Џон Лубок, енглески биолог из 18. века, је проучавао понашање мрава опијених пивом.

Занимљиве чињенице о алкохолу и мамурлуку

23. Плуг, точак и наводњавање изумљени су како би порасла производња пива.

24. Стари Викинзи су веровали да у њиховом рају званом Валхала постоји коза чија вимена никада не пресуше са пивом.

25. Девојчице од 8 до 10 година за време старих Инка жвакале су кукуруз и пљувале га у велике котлове пуне топле воде, од чега би након пар недеља настало пиво.

26. Древни Вавилонци су толико озбиљно схватали прављење пива да су сваког ко направи лошу туру пива удавили у њој за казну.

27. Најстарија пивара је „Баyерисцхе Стаатсбрауеире Wеихенстепхан“ крај Минхена, основана 1040. године.

28. Најстарије и непокварено пиво на свету је нађено 2010. године у олупини са почетка 19. века која је откривена у близини Финске. Пиво је било у флашама и сачувала га је хладноћа морских дубина, а укус му је био веома остарео (што не изненађује), уз мало нота палежи и киселог укуса који заостаје на непцу.

29. Пиво садржи све минерале који су нам потребни за преживљавање. У средњем веку чак су и деца пила пиво како би преживела глад.

30. Највећи фестивал пива на свету је Октоберфест. Одржава се сваке године у Минхену у Немачкој и реч је о 16 дана забаве који почињу крајем септембра и завршавају се првог викенда октобра, а током њих фестивал посети преко 6 милиона људи са свих страна света.

31. Студија објављена у чаопису „Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине“ открила да је умерене количине пива подижу добар (ХДЛ) холестерол, снижавају ризик од срчаних болести и побољшавају функционисање мозга.

32. У било које доба 0,7% светске популације је пијано. Што значи да је у овом тренутку пијано око 50 милиона људи. Пиво је очигледно веома значајан фактор у овој ситуацији.

33. Свака флаша пива смањује могућност настанка бубрежног каменца за четрдесет посто.

Како се правилно пије пиво – најчешће грешке

34. Пенаста глава пива је његов веома битан део. Формира се услед комплексне реакције угљен-диоксида и може Вам рећи веома много о квалитету пива. Уколико глава недостаје то може значити да је Ваше пиво просечног и досадног укуса.

35. Пиво штити кости и побољшава апсорпцију калцијума.

36. Пиво јача кости. Богато је силицијумом који повећава депоновање калцијума и минерала у коштаном ткиву.

37. Производња пива је некада сматрана изузетно важним и часним послом за жене, а у Перуу, само су најлепше и најутицајније жене могле бити изабране за ту позицију.

38. Никада се не куцајте чашама када пијете у Мађарској. Правилно је погледати се у очи и подигнути чашу у висини очију и наздравити уз кратко и јасно: Живели.

39. У 19. веку дојиље су морале дневно да попију барем седам кригли пива јер се сматрало како је добро за млеко.

40. Када се пиво пије у Шпанији, морају да се поштују невербални ритуали, један од њих је трљање дна чаше кружним покретима о сто и лупање чашом уз Салуд – Живели!

41. У античком Египту постојао закон је који је мушкарцима бранио прозиводњу и продају пива.

42. Вавилонске жене могле су да биду утопљене ако би послужиле лоше пиво.

43. Највише пива по становнику попије се у Чешкој, а следе Кина и САД.

44. Прве лименке произведене су 1935. године а израђивале су их пиваре као „пиво за понети“.

45. И најважније – пиво је омиљено пиће Клинта Иствуда.

 

Извор: Опуштено/С.М.