Издвајамо Србија

УМРО ПОЗНАТИ СРПСКИ НОВИНАР И ХУМОРИСТА! Његове култне емисије смо сви ОБОЖАВАЛИ!

Дугогодишњи новинар и хумориста Дејан Патаковић преминуо је 27. априла у Београду.

Дејан Патаковић је рођен 23. маја 1941. године у Београду. Дипломирао је историју уметности на Филозофском факултету, а прву карикатуру објавио је у Јежу са непуних 17 година.

Готово цео радни век Патаковић је провео у “Политици”, од чега 25 година као уредник у Експресу, а деценију и по као главни уредник магазина Хупер. Сатиричну рубрику Кактус у Експресу је писао 23 године.

Поред тога, познати хумориста је активно сарађивао и у другим медијима. За емисије Време спорта и разоноде Радио Београда, Патаковић је написао и химну. У његовој радној биографији је и 300 епизода емисије Јовановићи, Поподне једног пауна, и многих других.

Године 1967. почео је сарадњу са Милованом Илићем, који је тада покренуо праву радио револуцију својом емисијом Минимакс. Две године је писао текстове за Бату Живојиновића, у Јутарњем програму Телевизије Београд. На Радио Београду 202 две године је водио забавно-музичку емисију Круг Двестадвојком.

Патаковић је писао сценарија и за Телевизије Сарајево и Загреб, а у Телевизији Београд је са Јованом Ристићем сарађивао на шоу-програму Седам плус седам, који је освојио “Сребрну ружу” на фестивалу у Порторожу и учествовао на фестивалу “Златна ружа Монтреа”.

Објавио је и три диска са дечјим песмама за које је музику компоновао Борис Бизетић.

Дејан Патаковић је у “Политици” био проглашен и за афористичара године и додељена му је награда “Јован Хаџи Костић”. Добио је признање “Слободан Костић” за хумор и сатиру, као и награду Културно просветне заједнице, “Златни беочуг”, за трајни допринос култури.

 

Извор: РТС/srbijadanas.com

loading...
Loading...