Издвајамо Свет

ВАШИНГТОН ИЗДАО ОЗБИЉНО УПОЗОРЕЊЕ СВОЈИМ ДРЖАВЉАНИМА: Избегавајте север КиМ, могућ је НАПАД!

Вашингтон позвао грађане да избегавају северни део Косовске Митровице, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан због могућег тероризма. Исто урадио и Лондон. Стручњаци: Ово је већ јако опасно!

Амерички Стејт департмент, четири дана пре британског Форин офиса, упозорио је своје држављане да не путују на север Косова и Метохије због могућих терористичких напада!

Идентично као и Лондон, Вашингтон је упозорио америчке грађане да избегавају северни део Косовске Митровице, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан ‘због грађанских протеста и могућег тероризма’. Стејт департмент је ово упозорење објавио 21. марта 2019. године, док је британско министарство спољних послова идентичан допис пустило у јавност 25. марта, четири дана касније.

Наши саговорници оцењују да овде ништа више није случајно, те да ова упозорења треба веома озбиљно схватити!

Исламски екстремизам

Према извештају Стејт департмента, лажна држава Косово сврстана је у „ниво 2“ ризика од могућих четири. Примера ради, на максималном нивоу налазе се Венецуела, Авганистан, Украјина…

„Тренутни извештај Стејт департмента ставио је Косово на ниво 2, указујући на то да путници треба да повећају опрез због могућег тероризма. Преиспитајте путовања у северни део Косовске Митровице, Лепосавић, Зубин Поток и Звечан због грађанских протеста. Постоји значајан ризик од тероризма у Приштини, где је претња од међународног тероризма слична оној у већини европских земаља.

Од проглашења независности, Косово је доживело пораст исламског екстремизма, али и известан напредак у борби против тероризма. Од 2014. године ухапшено је 125 људи због сумње да су учествовали у ратовима у Сирији и Ираку, а током 2018. године није било пријављених аката тероризма“, наводи се, између осталог, у извештају америчких стручњака.

Коментаришући ове наводе, Игор Бечић, председник Одбора за контролу служби безбедности, каже да постоје стална опасност и претње које угрожавају безбедност Срба на северу покрајине.

– Албански лидери су показали да не презају да употребе силу. Иако Стејт департмент и Форин офис периодично објављују ове извештаје, први пут се децидирано помињу север Косова и четири српске општине, што је и те како забрињавајуће. Албанци су после хапшења Марка Ђурића у неколико наврата помињали практично инвазију на север покрајине, тако да ово није нимало наивно. Њима одговара дестабилизација, па зато Харадинај и Тачи подржавају Ђиласа, Обрадовића и Јеремића у стварању хаоса у целој Србији… – подвлачи Бечић.

Лудило које траје

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, оцењује да лудило које већ месецима генеришу косовски политичари апсолутно може довести до озбиљне ескалације сукоба на северу Косова.

– Могући тероризам не прети само северу Косова већ је то претња и читавом региону. Косовски политичари веома нервозно и шизофрено реагују на државотворно понашање председника Вучића. Његово понашање и комуникација сметају Албанцима, који на то нису навикли и немају адекватан одговор, осим претње оружјем и ратом.

Међутим, сметнули су са ума да је Србија данас снажна земља, с озбиљним лидером који неће дозволити да ико понижава и убија српски народ на Косову – закључује Драгаш.

Бјеговић: Обавештајно застрашивање

Мирослав Бјеговић, декан Факултета за безбедност ‘Едуконс’, каже да САД и Британија морају да имају податке из својих обавештајних служби.
– Мислим да је ово чист пример обавештајног застрашивања Срба на северу Косова и притиска на Србију да попусти Шиптарима. Ипак, наш безбедносно-обавештајни систем овакве дезинформације ставља у поступак и организује појачану приправност као да су веродостојне – наводи Бјеговић.

 

Извор: М.Добромировић/Информер

Loading...
loading...
Loading...