Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ: Пожурите у пошту, ево колико новца вас чека…

Фото: Јутјуб

Грађани тренутно могу продавати само акције НИС-а и Аеродрома “Никола Тесла”, док се акцијама Акционарског фонда и “Телекома Србија” за сада не тргује

Уколико сте били од оних стрпљивих и нисте продали ниједну бесплатну акцију, чија је подела кренула крајем 2010. године, сада бисте могли узети пристојну своту новца. Из године у годину та сума расте, углавном због дивиденди, а мање због самих акција.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свако од нас је пре осам година добио 1.700 динара из Акционарског фонда у који се сливао новац од приватизација, а на исти рачун у међувремену је уплаћивана и зарада од дивиденди, од којих се до сада, за оне који нису ништа подизали, накупило око 3.100 динара. Ако ни то нисте подигли, долазимо до укупне цифре од 4.800 динара.

Али, то није све. Ту долазимо до исплате дивиденди која нам следује средином овог месеца, па ће нам рачуни за акције бити тежи за додатних 1.300 динара.

И не само то. Пре пуне деценије четири милиона грађана добило је пет акција НИС-а, једну Аеродрома “Никола Тесла”, седам Акционарског фонда и 31 акцију “Телекома Србија”. Грађани тренутно могу продавати само акције НИС-а и Аеродрома “Никола Тесла”, док се акцијама Акционарског фонда и “Телекома Србија” за сада не тргује.

Акција НИС-а тренутно вреди 730 динара, што значи да онај ко одлучи да их прода свих пет може да инкасира 3.650 динара. Када се томе дода још 850 динара, колика је тренутна вредност акције Аеродрома, долази се до закључка да продајом свих акција у овом тренутку можемо да зарадимо 4.500 динара, а када то саберемо са новцем који смо зарадили од дивиденди, испада да онај ко није ништа подизао ни продавао сада може да заради 10.600 динара.

Они који желе да продају бесплатне акције то не могу да ураде без ангажовања брокера. Први корак је отварање рачуна у банци, а затим испостављање налога брокеру за продају акција. А да би се дао налог потребно је имати важећу личну карту и навести која се минимална цена очекује.

Пријем налога за прву продају акција се не наплаћује, а брокер мора да усмено упозори клијента на могуће ризике који могу проистећи из трговине бесплатним акцијама.

Они који не желе да продају акције, могу и даље да их чувају и да сваке године добијају остварену дивиденду.

 

Извор: Srbija Danas