Издвајамо Србија

ЗАСТРАШУЈУЋЕ! Хиљаду радника крагујевачке фабрике ОБОЛЕЛО ОД РАКА!

Више од хиљаду радника фабрике „Застава“ из Крагујевца је оболело, а огромна већина њих је умрла од најтежих облика рака изазваних НАТО бомбама 1999. године!

Током агресије на Србију НАТО је плански гађао индустријске трафостанице унутар фабричког клуба, из ког се излила огромна количина уља које садржи отровно и канцерогено једињење пирален.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Еколошка катастрофа
Од око 11.000 радника „Заставе“ највише оболелих је из ковачнице и лакирнице, који су одмах после напада, без посебне заштитне опреме за биолошке и хемијске катастрофе , истрчали да чисте рушевине фабрике.

Председник владине Комисије за истраживање последице НАТО агресије Дарко Лакетић истиче да је бомбардовање фабрике свесно отрована животна средина.

– Иако се не зна тачна бројка радника који су протеклих двадесет година оболели и умрли од канцера, процењује се да их је око 1.000. НАТО је тачно знао шта гађају и мета су им биле индустријске трафостанице у фабрици, лакирница и ковачница. Када њих погодите, ослобађа се трафо-уље које садржи изузетно отровно и канцерогено једињење пирален. Током бомбардовање „Заставе“ ослободила се огромна количина пиралена, који је доспео и у реку Лепеницу и контамирао цело ово подручје. Срамота је што су људи који су водили НАТО агресију гађали индустријска постројења са великим еколошким ризиком, поготово ако се зна да су то циљеви који немају никакве везе са војском – подвлачи Лакетић.

Он додаје да су оболели радници фабрике својим херојством буквално спасили Крагујевац и велики број људи и омогућили да фабрика настави са радом.

Са њим се слаже и секретар скупштинског Одброра за заштиту животне средине Божана Војиновић.

Она наглашава да су поједини радници чак добили по више карцинома одједном.

– То је било заиста страшно и велики број радника је изашао да очисти фабрику и тако се изложио штетним и канцерогеним материјалима. Тачну бројку не знамо , али је само из ковачнице било између 300 и 400 људи. Готово сви они су умирали од карцинома, а они који су још увек живи лече се. Оно што пролазе ти људи је страшно, неки имају и по више карцинома, на пример и штитне жлезде и плућа – објашњава Војиновићева.

Онколог Слободан Чикарић објашњава да је пирален изразито опасан и уколико доспе у организам човека, готово сигурно изазива рак.

Дошло и до Дунава

– Када човек дође у додир са пираленом , било да га унесе у организам кроз воду, храну или да га удахне, постоји велика вероватноћа да ће кроз коју годину добити рак каже Чикарић.

Професор на Правном факултету у Крагујевцу Драган Бат сећа се да је велики број људи улествовао у рашћишћавању фабрике након бомбардовања.

– Живим у близини фабрике и сечам се да су многи радници фрабрике и грађани учествовали у гашењу пожара и рашчишћавању хала.

Највећи број њих су, нажалост , данас покојни. И моја супруга Снежана 2006. године преминула је од рака плућа.

Грујчић: Људи умиру од леукемије

Наш чувени неурохирург проф. Даница грујичић истиче да је током бомбардовања “ Заставе“ испарило око 3.000 литара опасног пиралена.

– То је један од најкатастрофалнијих напада јер је много отровних хемијских једињења отишло у ваздух. Један део је ушао у Лепеницу, затим у Мораву, па у Дунав. Многи радници и грађани оболели су од леукемије и великог броја малигних болести штитне жлезде, дебелог црева, мозга – каже Грујићева.

 

Извор: srbijadanas.com/Информер