Издвајамо Србија

ЗАСТРАШУЈУЋИ ЗЛОЧИН НА КОСОВУ: Наставник силовао девојчицу а кад га је пријавила СИЛОВАО ЈЕ И ПОЛИЦАЈАЦ!

Pixabay.com

Случај тинејџерке коју су током две године силовали њен наставник а затим и један полицајац, који ју је наводно терао и да абортира кад је остала у другом стању, доспео је на странице угледног америчког листа, након што ју је један косовски портал објавио у фебруару. Неименована тинејџерка, иначе узорна ученица која има за собом и спортске медаље, је у интервјуу за “Њујорк тајмс” описала своје трауматично искуство.

Тинејџерка је рекла да ју је један наставник “увукао у сексуални однос, обећавајући јој чак и брак”. Кад је сазнала да је ожењен и да има децу, отишла је у полицију да га пријави. Тада 16-годишња девојчица није знала да је прави хорор тек чека. Прво су је у станици испитивали седам сати, ипак у присуству полицајке. Кући ју је потом одвезао полицајац који јој је изнудио број мобилног телефона, претећи јој да је неће пустити из аута ако му га не да. Потом јој је узео мобилни и почео да прегледава слике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

-Сад ми је јасно зашто те је наставник јурио – рекао је он девојчици.

Потом је почео да се сваког дана појављује испред њене куће, претећи да ће све испричати њеним родитељима ако не пристане да се виђа са њим. Девојчица је из страха тако поступила, а онда ју је полицајац крајем 2017. први пут силовао. Силовање се наставило три-четири пута недељно у локалном мотелу.

-Стално ми је претио да ће ме убити уколико не дођем кад он то пожели, казала је девојчица.

Након што је остала у другом стању, полицајац ју је одвезао у приватну клинику у Приштини где ју је приморао да абортира, у јануару 2018. Њену причу објавио је локални портал “Инсајдери” и она је отишла у јавност. Ухапшени су наставник, полицајац и гинеколог који је спровео абортус, али нису подигнуте оптужнице. Наставник и полицајац су тренутно у притвору, док је гинеколог суспендован.

Полицајац негира да има било какве везе са случајем злостављања и силовања тинејџерке и тврди да је све то измишљено, док адвокат гинеколога тврди да он није смењен због тог случаја већ због процедуралне грешке приликом подношења неких прјава за обнову лиценце.

Тинејџерка сада има 18 година и спремна је да сведочи на суду против њих. Каже и да жели да они добију највећу могућу казну јер су је уништили. Такође страхује од осуде околине. Код лекара није ишла од абортуса, а родитељи су јој рекли да се испише из школе, месец дана пре него што је могла да постане једини свршени шредњошколац у породици.

Једину правну помоћ пружа јој додељени државни адвокат, који не верује да ће успети да добије случај на суду.

Овај случај је извукао жене на улице, које су протестовале због правног система Косова и оптужиле полицију да не штити довољно жене и њихова права. Уздрмала се и политичка сцена Косова, након што је иницирана јавна расправа о другоразредном положају жена, а парламент је затражио детаљну истрагу.

Председник Косова Хашим Тачи, који како подсећа “Њујорк тајмс” именује судије и тужиоце, рекао је да је реч о “тужном случају” и обећао правду, док је премијер Рамуш Харадинај покренуо истрагу о злоупотреби полицијског положаја.

Харадинај је рекао и да до сада домаћа питања нису била од прворазредног значаја на Косову, будући да се оно бори за доказивање независности на међународном плану јер их Србија није признала након самопроглашене независности. Али, овај случај би могао да постане изузетак.

“Њујорк тајмс” подсећа да је косовски правосудни систем, од полиције до судова, подигла Европска унија, међутим кад је реч о женама ту се ништа није променило.

-Оне се и даље третирају као објекти, изјавила је за лист опозициона посланица Мимоза Кусари Лила, додајући да је случај силовања тинејџерке само врх леденог брега.

 

Извор: Б92.нет/М.И.М.