Издвајамо Свет

АЛБАНЦИ У НЕВЕРИЦИ: Харадинај и Хашим Тачи добили позиве за Хаг због злочина ОВК, једна ствар се држи у СТРОГОЈ ТАЈНОСТИ

Брат косовског премијера Рамуша Харадинаја, Даут, и косовски председник Хашим Тачи требало би наредних дана да оду на саслушање у Специјални суд у Хаг, сазнаје „Блиц“ из дипломатских кругова.

Њих двојица би требало да дају изјаве пред Специјалним судом за злочине које су починили припадници ОВК над Србима и другим неалбанцима на Косову, а извор „“Блица“ каже да у најстрожој тајности држи у којем својству ће то бити. Прве оптужнице би, према сазнањима „Блица“, требало да буду подигнуте ове године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Питање је да ли ће ова двојица ићи у својству сведока или оптужених. Ипак, индикативно је то да је већина оних који су били у статусу сведока били саслушавани у Приштини – каже саговорник „Блица“ упућен у дешавања.

Исти извор наводи и да је то у ствари једна од позадина узавреле атмосфере и дивљања политичара на Косову и окидач за провокације попут усвајања резолуције о геноциду Срба, претњи да ће „кукавице бити ухапшене“” и контрамерама.

– Баш тај који је претио хапшењем Срба, Кадри Весељи, прошле недеље био је у Хагу и давао изјаве, а касније се свим силама трудио да то сакрије. Што се тиче Рамуша Харадинаја, како сада ствари стоје он неће бити предмет оптужнице, и то због недостатка сведока јер су у међувремену сви који су могли било шта да кажу о његовим злочинима нестали са лица земље. Јасно је, ипак, да ће га одлазак његовог брата, иначе посланика Алијансе за будућност Косова, знатно политички ослабити – наводи наш саговорник.

„Читав један спрат у Шевенингену се празни, где би требало да буде 12 ћелија за потребе Специјалног суда за злочине ОВК“, каже Ивица Дачић

У прилог сазнањима „Блица“ је признање приштинског адвоката, Тахира Рецаја, акредитованог од Специјалног тужилаштва, да заступа још две особе које је то тужилаштво позвало на саслушање. Ипак, он није желео да саопшти нијихова имена.

– И овог месеца имам још два клијента који ће се појавити у Специјалном тужилаштву, али њихова имена нећу објавити. Имао сам и друге који су били саслушани, а јавност о томе није била обавештена јер они то нису желели – рекао је Рецај.

Приштински медији ових дана брује о томе да се у наредном периоду „очекују значајни интервјуи у Хагу, али и да особе које се интервјуишу имају „директне везе са носиоцима државних институција“.

„Неки од њих су највише државне личности, свесни природе злочина због којих се води истрага и да се против њих може подиц́и оптужница. Ствари се чувају у тајности. Истражитељи Трибунала су такође обавили интервјуе на Косову“, пишу приштински медији.

Раније је Дачић најавио да се читав један спрат у Шевенингену празни и да би требало да буде 12 ћелија за потреба Специјалног суда за злочине ОВК.

– То је ексклузивна вест из Шевенингена, 100 одсто проверена. Значи да тај суд почиње са радом и да се очекују прва хапшења. Да ли ће Тачи бити тај или неко други, није битно, тај суд почиње с радом и хитно тражи да се ослободе ћелије. Сигурно их не траже да би их окречили – рекао је Дачић крајем прошле године.

О подизању оптужница против косовских политичара се већ месецима уназад спекулише, а они су у јавности наводно врло спремни да се одазову позиву. Тако је Тачи рекао да би „било кад, под било којим околностима, у било којем тренутку, свим средствима“ одговорио на позив Специјалног суда.

Хашим Тачи Змија – Вођа Дреничке групе

Тачија званог Ђарпни (Змија), више полиција света означило је као вођу Дреничке групе, а у извештају Савета Европе сумњичи се за ратне злочине и трговину органима.

Тачи, пореклом из села Броћна, код Србице, поред браће Рамуша и Даунта Харадинаја, вођа Метохијске групе, најистакнутији је представник организованог криминала на КиМ, а познат је и као политички вођа терористичке ОВК.

Браћа Харадинај – ОВК команданти у језивим злочинима на КиМ

Док је Рамуш Харадинај био врховни командант ОВК који је, између осталог, потписао писане наредбе које указују на оснивање ОВК и њихове прве терористичке нападе 1997. године у селу Лауш, Даут је озлоглашен због улоге у злочинима на Радоњићком језеру и убиства око 40 Срба, Албанаца и Рома.

Фото: Јутјуб

Такође је имао истакнуту улогу и у злочинима почињеним у Глођанима, Ђаковици, Јунику и Бабалољу.

Кадри Весељи – Трибунал за српске злочине

Кадри Весељи је најавио да ће данас одржати састанак скупштинског председништва како би за четвртак заказали седницу на којој ће иницирати оснивање трибунала.

Председавајући косовске скупштине Косова Весељи најавио је да ће бити заказана седница на којој ће иницирати оснивање међународног трибунала за наводне српске злочине на Косову. Весељи је у интервјуу приштинском сајту „Перископи“ изнео тврдњу да ће „трибунал за српски геноцид постати стварност и да су први кораци већ предузети“.

– Започећемо прву фазу, успостављање државне комисије у којој ће бити представници свих политичких група, удружења, одговарајућих институција, правосуђа, полиције, тужилаштва… Наставићемо другом фазом која је веома важна: документација. Трећа фаза је међународни трибунал – тврди Весељи.

 

Извор: Данијела Луковић/Блиц