Издвајамо Србија

АЛБАНЦИ У НЕВЕРИЦИ – ХАРАДИНАЈ ПРИЗНАО: Косово је Србија! Моћ на Косову имају Вучић и Могерини!

Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај уверен је да је успео да главна питања о Косову „са стола високе изасланице ЕУ Федерике Могерини и председника Србије Александра Вучића, пренесе назад у Приштину“.

Фото: Јутјуб

Према његовм речима, он је успео да поништи одлуку којом је „Приштина предала моћ Мегеринијевој и Вучићу“.

– То је било веома тешко, променити ток неких ствари без тога да неког наљутите али, срећом, успели смо то без велике штете или, како би рекли људи, „без трна у стопалу“ – рекао је Харадинај, преносе приштински медији.

Он је навео да је „изузимање косовског питања из надлежности шефице европске дипломатје Федерике Могерини први корак за заштиту косовске територије од поделе, да САД нису искључене из тог процеса“, као и да „није немогуће ни да у Белој кући буде потписан споразум Београда и Приштине“.

Харадинај је, након седнице владе новинарима рекао да су управо идеје о подели косовске територије довеле до тога да су званичници ЕУ утицали на одлагање дијалога до којег ће, како каже, ипак доћи почетком јула у Паризу.

На питање да ли ће након Париза бити одржан још један састанак у Бриселу, а затим бити потписан споразум између Београда и Приштине у Белој кући, Харадинај је рекао:

– „Не могу да прејудицирам процес. Процес је сада у сигурним рукама. Тај процес је сада ван контроле Могеринијеве. Постигли смо стабилност и то је најважније. Све друго је тешко предвидети, али није немогуће – рекао је он, а пренела „ГазетаЕxпрес“.

Харадинај тврди да Могеринијева више није посредник у дијалогу Београда и Приштине већ да је, како каже, „у рукама немачке канцеларке и француског председника, Ангеле Меркел и Емануела Макрона“.

Подсетио је да је Могеринијева на прошлонедељном регионалном самиту у Тирани рекла да ако Приштина одлучи да укине таксе, она ће одмах сазвати састанак највиших представника Београда и Приштине.

– Хвала Богу да смо то уочили на време. Иначе, никакве таксе нису наметнуте. Могерини је завршила свој мандат. Европљани су они који је плаћају, а њихови званичници су скинули овај план са дневном рада и указали Косову велику част. Хвала им на томе, јер сада можемо да процењујемо како ћемо даље – рекао је Харадинај, пренео је „Глас Америке“ на албанском језику.

Напоменуо је да процес дијалога не искључује улогу САД, и поново одбацио могућност учешћа Русије у том процесу коју, како је рекао, „форсира Србија“.

– Русија се дуго повлачи са Балкана, Русија није у нашем плану, ми не припадамо свету Русије, ми припадамо америчком свету. Америка се никада не повлачи. Постоје неке изјаве намењене дневној политици да Берлински самит или самит у Паризу искључује Америку, али Америка није искључена из процеса и верујем да знате зашто вам ово говорим. Нико не може да искључи Америку из процеса на Косову и Балкана. САД процењују само када је право време за интервенцију и преузимање одговорности – рекао је Харадинај.

 

Извор: Тањуг

loading...
Loading...