Издвајамо Србија

ЧУДО НА ВАСКРС КОД МАНАСТИРА ЉУБОСТИЊА: Појавиле се мошти косовских ХЕРОЈА који су убили Мурата!

Косовски јунаци који су убили султана Мурата почивају надомак Трстеника!?

Десетак дана пред Васкрс, у близини Манастира Љубостиња, који је задужбина књегиње Милице подигнут крајем четрнаестог века, пронађене су катакомбе у којима су покопани јунаци из Косовског боја! Ово за „Ало!“ тврди Трстеничанин Марио Спасић, иначе познати борац против корупције, који је на Васкрс посетио Манастир Љубостињу и, како нам је рекао, сведочио невероватном догађају.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Један радник је сређивао траву око манастира и стављао заштиту од кртица, када му је ођедном пропала нога до бутине у земљу! Онда су он и људи који су се нашли у близини погледали мало боље у земљу и испоставило се да се баш ту налазе катакомбе с посмртним остацима. Како су ме после информисали људи из манастира, ушли су унутра и видели да су ту остаци момака који су били високи по два метра, па чак и виши. Сви су уверени да су баш ту покопани наши преци који су са Светим кнезом Лазаром бранили Косово и Метохију од султана Мурата и његовог сина Бајазита. Ту су остаци оних који су убили султана Мурата на бојном пољу. Невероватно и фантастично – прича Спасић за наш лист.

Наводи да је то место сада означено (видети слику) и да се чека на став државе о „евентуално археолошким радовима и обележавању тог светог места“.

Нико из манастира ни из Крушевачке епархије јуче није желео званично да говори овом догађају, али нам је незванично потврђено да је све ово од речи до речи тачно, као и да они то нису доживели као неко чудо.

– Ми из ових крајева смо одувек знали да баш у околини манастира са Светим моштима кнегиње Милице почивају косовски јунаци. Ови пронађени остаци су само доказ да смо били праву. Међутим, има и оних који су уверени да се ту ради о костима монаха… – рекао нам је један свештеник из околине Трстеника.

Иначе, у овом манастиру кнегиња Милица се замонашила, добила име Евгенија и почела да око себе прикупља удовице властеле погинуле у боју на Косову (1389), препустивши престо свом старијем сину Стефану. Ту је умрла и сахрањена у цркви са леве стране од улаза, где јој се налази и гробница.

Сахрањивале их удовице!

Божидар Кљајевић, познати београдски историчар и географ, каже да је кнегиња Милица око себе окупљала удовице јунака и пре него што се десила Косовска битка и помагала им да сахране мужеве, а нарочито након чувеног боја.

– Тако је код ње дошла Јефимија, чији је муж погинуо на Маричкој бици. Реално ми је сасвим да су у близини Љубостиње сахрањени косовски јунаци. То јесу били момци висине од преко два метра, што се може закључити и на основу музејских експоната, као што су штитови, копља и топузи, сабље које су носили, а који су веома тешки и велики, тако да су их дефинитивно носили снажни и веома високи људи. Ово откриће је много значајно, а захваљујући њему доћи ћемо и до неких нови сазнања – каже наш саговорник.

 

Извор: Ало.рс/Ј. Ђ.