Издвајамо Регион

ДА ЛИ ПРИМЕЋУЈЕТЕ НЕШТО ЧУДНО НА ОВОЈ СЛИЦИ? Одличној матуранткињи директорка забранила да се слика, разлог ће вас запањити!

Фото: Фејсбук принтскрин

Она открива како је и раније имала проблеме када је педагошкињи пријављивала претеће поруке из разреда са садржајем како ће је неко претући испред школе, али како није добила никакву помоћ и заштиту.

Матуранткињи Нејри Бајрић из Бановића није дозвољено да се њена фотографија нађе на заједничком паноу разреда јер су директорка и педагошкиња Основне школе „Трештеница“, сматрале да носи превише шминке. У потрази за правдом, 15-годишњакиња је одлучила да подели своју причу с јавношћу, а коју је потврдио њен отац Џевад Бајрић, иначе дугогодишњи запослени школе коју похађа његова ћерка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Девети разред Нејра је завршила са одличним успехом. Каже да је дугих девет година чекала и радовала се својој титули матуранткиње. Међутим, када је дошао дан да то прослави са својим школским колегама фотографисањем за матурантски пано, то су јој онемогућили због „превише шминке“. Иначе, школа има правилник који забрањује шминкање, али Нејра тврди како су тај дан сви дошли нашминкани у школу.

– Био је понедељак. Имали смо договорено фотографисање и све девојке су тај дан дошле нашминкане у школу. Чак су и мушкарци стављали пудере. Али, директорка и педагошкиња су мене позвале и рекле ми да не могу да се сликам са шминком те да могу слободно да идем кући. Све друге девојке објавиле су своје фотографије по Фејсбуку и види се колико су нашминкане. Фотограф се с њима расправљао да и ја требам бити на паноу, али оне нису дозволиле. На крају сам се само усликала за успомену, али моје фотографије нема на паноу – казала је Бајрић.

Њени родитељи упутили су дописе надлежном министру образовања и Школском одбору ОШ „Трештеница“ поводом овог случаја, али још нису добили одговоре.

– Ја сам као и стотине других матураната овог кантона, државе и регије, али постоји велика разлика између њих и мене. Сви ти матуранти су сада негде на паноу са својим вршњацима и наставницима, али не и ја. Да ли је неко упамтио овакав случај понижења и дискриминације једног детета. Ја сам обележена, ја сам понижена, ја сам жигосано и истраумирано дете и не знам да ли ћу икада више бити као пре. Мени су поломљена крила пре него сам полетела у живот. Да ли је то исправно, педагошки, људски – пита се Бајрић.

Она открива како је и раније имала проблеме када је педагошкињи пријављивала претеће поруке из разреда са садржајем како ће је неко претући испред школе, али како није добила никакву помоћ и заштиту.

Као и други матуранти, и Нејра је поделила своју фотографију на друштвеним мрежама, али не због популарности и лајкова, већ уз молбу за помоћ да пронађе правду. Велики број корисника интернета подржао је матуранткињу из Бановића и осудио понашање школске управе.

 

Извор: Клиx/ Н.М.