Издвајамо Србија

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНА 3 МЕСЕЦА! Након потопа у јуну, долази жешћа КАТАСТРОФА у јулу!

Иако је април са лепим временом обећавао да ћемо имати право пролеће, у мају су нас кише које су често падале у то разувериле. Мај је обиловао кишним и хладним временом, које је често одавало утисак као да је права јесен. Али, и наредни период, према прогнози РХМЗ-а, биће са падавинама.

Према месечној прогнози РХМЗ-а, за коју се напомиње да је оријенатациона, види се да нас у периоду до 15. јуна, очекује доста кишних дана. Србију је синоћ, подсетимо, погодило јако невреме, праћено јаким ветром и градом. У Београду је „тутњало“ читавих два сата, а од Ивањице до Чачка бројни воћнаци нестали су за свега осам минута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како стоји на сајту РХМЗ-а, слично време нас чека и у наредних месец дана, када би требало да пада киша чак 22 дана. За 13 дана предвиђена је и грмљавина, а за укупно девет дана предвиђа се и јак ветар. Међутим, метеоролог Ђорђе Ђурић је објаснио да овакве дугорочне прогнозе не би требало узимати са потпуном сигурношћу, јер је време променљиво, а пролећне прогнозе су уобичајене за смењивање облака и сунца, што не мора да значи да нећемо током јуна уживати у сунчаним и топлим данима.

Фото: Принтскрин accuweather

– Оно што је најбитније је ова недеља и крај маја који ће дефинитивно бити променљив, доћи ће и до стабилизације, али и до поновних пљускова са грмљавном на локалном нивоу – објаснио је Ђурић.

Временска прогноза до краја недеље

Иако није најављено да ће доћи до провала облака и јаких грмљавина, наредних дана можемо очекивати пљускове који ће бити локалног типа, али ће време углавном бити претежно бити суво. Данас и у среду очекује нас умерено до потпуно облачно, али и сунчано време у преподневним часовима.

Током поподнева може доћи до развоја локалне облачности, као и пљускова са грмљавином на територији већег дела Србије. Јутра ће углавном бити пропраћена температуром од 8 до 15 степени, само по негде са маглом и сумаглицом.

Среда, четвртак и петак углавном суви

За средину недеље прогнозира се топло време са масксималним дневним температурама изнад 20 степени, углавном без падавина али са локалном појавом облачности. У петак је могућа краткотрајна киша локалног карактера, али услова за веће невреме неће бити.

За сам крај маја прогнозира се коначна стабилизација време, без икаквих падавина у скоро свим деловима Србије. За први јун најављиване су температуре које ће достизати и 30 подеок.

Нема опасности од поплава

У недељу је на подручју Војводине пало је око 50 литара кише по квадратном местру за свега неколико сата, а у Кикинди чак 66 литара при чему је то град где је забележен највећа количина падавина.

Оно што је битно јесте да овакви пљускови не могу да напуне речна корита и доведу до поплава, у најлошијем случају може доћи до краткотрајних поплавних пара тамо где земља не може одједном да прими толику количину воде, кажу стручњаци.

Целу Србију у недељу је захватило је велико невреме са обилним пљусковима и јаком грмљавином, које су у већем делу јужне Србије, али и Војводине, нанеле штету пољопривредницима и њиховим усевима. Али, поред топлог времена, наредних дана нас такође очекују пљускови који ће бити локалног типа.

– Невреме се изнеда десило због утицаја циклона и поља ниског ваздушног притиска, при чему су се формирале јаке грмљавинске олује. На најјачем удару били су градови Ивањица и Чачак – рекао је метеоролог Ђорђе Ђурић.

РХМЗ је упозорио на надолазеће невреме, а упаљени су били и метео-аларми. Тренутно на сајту РХМЗ-а не стоји упозорење за могуће непогоде. За наредне дане прогнозира се топло време са температурама изнад и око 20 степени, при чему ће бити услова за локалне пљускове са могућом грмљавином, али оно што је најбитније јесте да услови за јучерашње невреме више не постоје.

У ЈУЛУ КИША!

Прогноза за јул није боља од оне за јун, с обзиром, да ће, како се види у приложеном, већина месеца бити под грмљавином и кишом, а преовладаваће температуре ниже за ово доба године.

Фото: Принтскрин accuweather

АВГУСТ

Према дугорочној прогнози август ће сув и топао, најављене су температуре у просеку од 30 степени.

 

Извор: Блиц.рс/Ало.рс/М.Ч.