Издвајамо Регион

ДИВЉАЧКО ИЖИВЉАВАЊЕ НА ПУТУ: Како је кћерка дервентског богаташа остала без МЕРЦЕДЕСА ОД 200.000 МАРАКА

Фото: Инстаграм принтскрин

Александра Рељић (24), кћерка дервентског богаташа Душана Рељића, због бахате вожње остала је без скупоценог „мерцедеса“ вредног више од 200.000 марака, сазнаје Српскаинфо.

Душан Рељић власник је предузећа „Фруцта траде“, које поседује око 40 маркета широм БиХ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Александра је без возила остала због дивљачке вожње средином јануара ове године на подручју Прњавора. Полиција ју је зауставила у селу Штрпци код Прњавора, јер је возила чак 128, на делу пута где је ограничење 60 километара на час.

Након што није пристала на казну, коју су јој на лицу места написали полицајци, уследио је поступак пред Основним судом у Прњавору.

Саговорник Српскаинфо истиче да јој је саобраћајна полиција написала доста мању казну, али да је она одбила да плати. Међутим, на крају се грдно покајала јер се поступак водио пред јединим Основним судом у Републици Српској који одузима возила безобзирним возачима.

Према решењу које је донЕо судија Драган Ивић, добила је казну од 900 марака, али јој је и одузета возачка дозвола у периоду од шест месеци, као и луксузни „мерцедес“.

Рељићева је приликом претреса пред поменутим судом признала кривицу, што јој је узето као олакшавајућа околност, међутим било је много више отежавајућих.

– Суд је имао у виду чињеницу да је Рељићева до тада четири пута кажњавана због саобраћајних прекршаја и да јој је већ два пута одузимана возачка дозвола. Поред тога има и 100 марака неплаћених казни – наведено је у решењу.

У решењу се наводи да је то чини вишеструким и специјалним повратником у вршењу прекршаја.

– Суд је такође ценио чињеницу да је прекршај почињен у ноћним часовима у зимским условима вожње, те ништа није омогућавало да се вози толиком брзином. Радило се о зимским условима хладноће, те претпоставке неповољних услова за вожњу у смислу клизавог и хладног коловоза. То све говори да је Рељићева те вечери у потпуности игнорисала ограничења кретања и представљала је реалну опасност за било ког другог учесника у саобраћају. На тај начин могла је угрозити имовину и живот других возача – појашњено је у решењу.

Даље је прецизирано да се њена вожња може окарактерисати као обесна и насилничка, која апсолутно ничим не може бити оправдана.

Занимиљиво је и да је при давању личних података Рељићева покушала преварити суд да није раније кажњавана, међутим, увидом у евиденцију утврђено је да то није тачно.

Судија Ивић је појаснио да све казне које је раније добила Рељићева, нису постигле никакву сврху, јер је наставила и даље да крши закон.

– Суд је утврдио да је једини могући начин да се окривљена спречи у неком новом чињењу прекршаја јесте одузимање возила са којим је починила прекршај – навео је у решењу судија Ивић.

По мишљењу Основног суда у Прњавору блажим санкционисањем окривљене не може се остварити сврха кажњавања у смислу специјалне превенције, јер раније казне нису утицале на Рељићеву да престане са кршењем саобраћајних прописа.

Због тога јој је одузет аутомобил, којим ће управљати Агенцији за управљање одузетом имовином.

Одузето девет возила
У Основном суду у Прнајавору рекли су да су до сада донели девет Решења о одузимању путничких аутомобила због закона о прекршајима Републике Српске.

– Од девет донесених Решења, осам је правоснажних, а од тога једно је потврђено одлуком Окружног суда у Бањалуци – рекли су у овом суду.

Суд у Прњавору је један од ретких судова који се на овај начин бори против несавесних возача.

 

Извор: Горан Обрадовић/Блиц