Издвајамо Свет

ИСЛАНЂАНИ ШОКИРАЛИ ИЗРАЕЛ: Ово је највећи скандал у историји ЕВРОВИЗИЈЕ! Развукли заставе… (ВИДЕО)

Синоћ се на избору за најбољу песму Евровизије у Израелу десио највећи политички скандал откад постоји ово такмичење: Исландски шок-рокери Хатари су, док је цео свет гледао, кад је било у току пребројавање гласова, извукли заставе Палестине и, пред публиком која је била у неверици, позирали с њима.

Израелци су послали су старијег члана обезбеђења да „љубазно замоли“ музичаре да му дају заставе које су понели са собом, али Исланђани су снимили и тај инцидент.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Цео инцидент је видно пореметио атмосферу у дворани, и одједном је питање да ли ће победити бледи Холанђанин, сјајни Италијан Махмуд или „наша“ Тамара Тодеска постало мање битно, у поређењу са буром негодовања из публике која је уследила на призор заставе Палестине.

И водитељка програма, супермодел Бар Рефаели, била је збуњена испрва, али је одлучила да се, заједно са колегом Ерезом Талом, „направи луда“.

Бубњар бенда Хатари Ејнар Храфн Стефансон поделио је на Инстаграму снимак на којем се види како људи из обезбеђења траже да им преда спорну заставу.

– Дај ми заставу Палестине – чује се како човек из обезбеђења каже. Затим узима једну заставу, али очигледно је да су Исланђани имали још неколико „у штеку“.

Публика на интернету је углавном подржала овај потез бенда, а медији пишу да је Хатари и раније скретали пажњу на оно што они зову „окупација палестинске територије“ од стране Израела.

Бенд, чији чланови се декларишу као „антикапиталисти“ је такође подржао ЛГБТ заједницу, носећи све време са собом заставе у дугиним бојама.

Да би контекст наступа Исланђана био мало јаснији, ево њихове песме, која је била међу запаженијима у Израелу, као и превода речи на српски језик:

Мржња ће победити

Разврат је неспутан.
Мамурлук је неконтролисан
Животна бесмислена збрка
празнина ће све прогутати.

Мржња ће превладати.
Радост ће престати.
Само издајничка илузија,
преваре, узалудност.

Све што сам видео
Сузе су текле
Све што сам дао
Једном сам дао
Дао сам ти све.

Обострано скривање.
Једнострано проклињање.
Од лаковерне заблуде
бег ће бити ограничен.
Празнина ће све прогутати.

Мржња ће превладати,
и пробости срце Европе
спалиће мрежу лажи.
Сада из тог пожара
Устаните у јединству.

Све што сам видео
Сузе су текле
Све што сам дао
Једном сам дао
Дао сам ти све.

Мржња ће превладати.

Љубав – без успеха.
Мржња ће превладати.
Свака радост ће престати.
Само издајничка илузија,
преваре, узалудност.

Мржња ће превладати.

 

Извор: Еспресо.рс/ Metro.co.uk