Издвајамо Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ: Све што имате завршите у суботу, ПОТОП И НЕЗАПАМЋЕНО НЕВРЕМЕ У НЕДЕЉУ!

Фото: Фејсбук принтскрин

Припремите се

Првог дана викенда коначно ћемо имати лепо и претежно сунчано време са температуром до 25 степени, али оно што следи већ од недеље неће вам се допасти – метеролози најављују обилне падавине, а издали су и упозорење на изливање појединих река у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На то су метеролози и хидролози већ упозоравали почетком ове недеље, а тим поводом већ Је заседао Штаб за ванрендне ситуације, како би спремно дочекали евентуалне поплаве, које су сада већ извесне на појединим рекама у нашој земљи.

Све што имате завршите у суботу

– У Србији се сутра очекује претежно сунчано и топло време. Ветар ће бити слаб и умерен, на истоку пре подне повремено и јак, северозападни. Јутарња температура биће од 5 до 11 степени, а највиша дневна од 21 до 25. И у Београду ће бити претежно сунчано и топло, дуваће слаб, северозападни ветар, а јутарња температура ће бити око 11 степени, а највиша дневна око 24 степена – саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

Фото: Принтскринн/РХМЗ

Али чим се заврши субота, следи нам поново период са кишом и пљусковима. Тако ће недеља бити кишовита, мада топла, али ће зато у понедељак и уторак (13. и 14 маја) на подручју целе Србије доћи до пада темберетуре и обилних падавина.

Како најављују у РХМЗ, укупна количина падавина од понедељка у већини места биће од 30 до 60 мм, а локално и више од 80 мм и то углавном у западним и централним крајевима Србије.

Киша и у недељу и пад температуре

– Почетак падавина предвиђен је за недељу преподне, а до вечери ће се проширити на остале крајеве земље. У понедељак и уторак падавине ће се додатно интезивирати, тако да ће њихова укупна количина за цело подручје бити од 30 до 60 милиметара по метру квадратном, а у западним крајевима и до 80 – објашњавају у РХМЗ.

Такође, додају, понедељак и уторак ће бити најхладнији дани у недељи, када ће максимална дневна темепература бити до 15 степени.

Фото: Принтскринн/РХМЗ

– Од среде, количина падавина ће се знатно смањити, али киша ће падати све до четвртка. Од петка нас очекује стабилизација времена, када ће доћи до разведравања и пораста температуре, а тек у следећу суботу поново ће бити претежно сунчано – кажу из РХМЗ-а.

Пораст нивоа река
Али, од понедељка, па све до четвркта, 16. маја, на обилне падавине реаговаће и реке широм земље, па је тим поводом РХМЗ издао упозорење.

– Порасти водостаја се могу очекивати на Колубари, Јадару, Јасеници, Кубршници, Црници, Сеници, Ресави, као и на горњим токови Јужње и Западне Мораве са притокама. Од 13. до 16. маја очекују се умерени порасти водостаја и са могућношћу достизања и превазилажења упозоравајућих нивоа воде – кажу у РХМЗ, али наглашавају да је „ситуација под контролом“.

 

Извор: srbijadanas.com